KRALJEVSKA REZIDENCIJA

Najpoželjnija adresa u Londonu: Kako je 'seoska palača' postala omiljena rezidencija raskalašenih princeza

29.09.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Kensingtonska palača izgrađena je krajem 17. stoljeća, a kraljevskom rezidencijom postala je kada su je kupili kralj William III i kraljica Mary II. Tijekom godina mnogi su članovi britanske kraljevske obitelji živjeli u palači, a danas je palača otvorena za javnost i dio je vrijedne britanske povijesne baštine

Pri svakom turističkom posjetu Londonu jedna od osnovnih građevina za posjetiti je Buckinghamska palača kao simbol monarhije i najpoznatije europske kraljevske obitelji. Osim te velebne palače u centru Londona, nedaleko od grada nalazi se i druga palača koja je godinama jedna od omiljenih rezidencija članova kraljevske obitelji.

Kensingtonska palača u novijoj je povijesti poznata kao mjesto na kojem su do 2023. godine živjeli princ William i Kate Middleton, prije negoli su se preselili u Adelaide Cottage na tlu dvorca Windsor. Osim toga, na imanju Kensingtonske palače u Nottingham Cottageu nekoć su živjeli i princ Harry i njegova Meghan, no onda su se preselili bliže ostatku obitelji, u Frogmore Cottage u Windsoru.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Ipak, povijest ove 'seoske palače' seže daleko u prošlost...

Kada je kraljevska obitelj stigla u Kensingtonsku palaču?

Ova se palača prvi put spominje 1605. kada je Sir George Coppin sagradio veličanstvenu seosku kuću u ruralnom predgrađu Londona, a kuća je uskoro postala poznata kao Nottingham House.

Međutim, nakon 1689. kuću je pregradio slavni arhitekt Sir Christopher Wren kojeg je angažirala kraljevska obitelj u potrazi za rezidencijom koja bi omogućavala život na svježem zraku. Naime, kada su kći kralja Jamesa II. i njezin muž William Oranski došli na vlast, tražili su mjesto koje bi pomoglo Williamovoj teškoj astmi te su se odlučili skrasiti baš u palači koja je tada nosila drugo ime.

Inteligentna kraljica Marija nadgledala je radove, a samo šest tjedana nakon početka izgradnje, William, Marija i njihov dvor preselili su se u obnovljenu palaču, točno na Badnjak 1689. godine.

Nakon što su oboje umrli u palači, posjed je preuzela kraljica Anne, mlađa sestra kraljice Marije.

Rodni dom kraljice Viktorije

U blizini palače nalazile su se i manje rezidencije, a jednoj od njih 1819. je rođena i kraljica Viktorija.

Buduća kraljica odgajana je u Kensingtonu, a poznato je da je trpjela strogi režim odgoja u kojem joj nije bilo dopušteno da ni trenutak provede nasamo, čak ni da se tiho igra sa svojom velikom zbirkom lutaka. Ipak, Kensingtonska palača zauzela je posebno mjesto u srcu kraljice Viktorije jer je tamo prvi put upoznala svog voljenog supruga, princa Alberta.

'Ovdje sam prošla kroz bolne i neugodne scene, to je istina. Ali još uvijek mi je draga ova jadna stara palača', napisala je jednom prilikom.

Zapravo, kraljica Viktorija bila je ta koja je spasila Kensingtonsku palaču od propadanja u 19. stoljeću, a i njezine su kćeri živjele u odvojenim stanovima u Kensingtonskoj palači. Također, tu je njezina kći Louise izradila zlatnu skulpturu svoje majke, koja se sada nalazi u vrtovima istočno od palače.

Kćeri kraljice Viktorije Beatrice i Louise provele bi svoje odrasle živote u odvojenim stanovima u Kensingtonskoj palači, a o njihovim svađama često su čuli ushićeni dvorjani. To je mjesto gdje je Louise, talentirana umjetnica i slobodna pušačica, radila na svojoj poznatoj zlatnoj jubilarnoj skulpturi svoje majke, koja se sada nalazi u vrtovima istočno od palače.

Omiljena rezidencija 'raskalašenih princeza'

Nakon što je stradala u ratu, Kensingtonskoj palači udahnut je novi život kada su se princeza Margaret i njezin suprug Antony Armstrong-Jones uselili u stan 1A, najraskošniji stan u palači.

Upravo su princeza Margaret i njezin suprug u palači organizirali brojne raskalašene zabave, ali i svađali se do te mjere da su izluđivali ostale stanare: 'Margaret bi vrištala najstrašnije stvar. Nju nije bilo briga ako su prozori i vrata otvoreni i svi mogu čuti. Priličan šok, mogu vam reći, čuti kraljičinu sestru kako viče riječ 'p***a' na sav glas', prisjećao se svojevremeno jedan izvor.

Osim princeze Margaret, u palači je živjela još jedna princeza čije ponašanje nije bilo po volji dvoru.

Naime, nakon vjenčanja 1981. u palaču su se uselili tada princ Charles i njegova prva supruga, princeza Diana.

Iako se Charles odselio nakon rastave 1992. godine, princezi Diani palača je bila utočište i mjesto na kojem je prkosila protokolu koji joj nikad nije bio po volji. Na krovu palače se sunčala gola, bježala od zaštitara te u palaču dovodila ljubavnike.

U vrtovima palače snimila je i intervju u kojem je otkrila istinu o kraljevskoj obitelji, a u vrtu se nalazi i njezina velika skulptura koju je izradio Ian Rank-Broadley. Smještena je u Potonulom vrtu Kensingtonske palače, za koji se kaže da je jedno od omiljenih mjesta princeze Diane.