MARTA ORTEGA

Šefica Zare počastila se skupom 'igračkom': Kupila najbrži privatni mlažnjak na svijetu

17.08.2024 u 19:05

Bionic
Reading

Dok žene diljem svijeta kupuju u Zari, šefica popularnog modnog brenda kupuje mlažnjak. Marta Ortega, kći vlasnika Inditexa i predsjednica te kompanije kupila je je najbrži privatni mlažnjak na svijetu

Marta Ortega, 40-godišnja predsjednica Inditexa, moćne kompanije vrijedne 133 milijarde eura, koja stoji iza Zare i Massima Duttija, i kći osnivača Zare Amancia Ortege, nedavno je nabavila Gulfstream G650ER, najbrži privatni mlažnjak na svijetu.

Zrakoplov Gulfstream G650ER vrijedan je 65 milijuna eura, a omogućuje šefici Zare da bez zaustavljanja leti iz sjedišta tvrtke u španjolskom Arteixu do udaljenih destinacija poput New Yorka ili Kalifornije. Privatni mlažnjak G650ER može se pohvaliti s više od 125 svjetskih brzinskih rekorda, a u upotrebi je trenutno oko 560 jedinica ovog modela.

Najbrži privatni mlažnjak

Unutrašnjost mlažnjaka impresivna je koliko i njegove performanse. Može primiti do 22 putnika, a kabina je podijeljena u tri zasebna područja koja jamče optimalnu privatnost. Opremljen je naprednim sustavom za pročišćavanje zraka, ima 16 panoramskih ovalnih prozora i udobna kožna sjedala i sofe koja se mogu pretvoriti u krevete.

  • +3
Marta Ortega na Olimpijskim igrama u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

S ovom akvizicijom Marta Ortega našla se u 'odabranom' društvu drugih poslovnih magnata poput Oprah Winfrey, Elona Muska i Jeffa Bezosa, koji također posjeduju ovaj model zrakoplovom, koji je izgrađen da bude najtiši od svih postojećih mlažnjaka, što ga čini savršenim za poslovanje u mirnom okruženju.

Tko je Amancio Ortega

Obitelj Ortega, unatoč svom bogatstvu, nije poznata po ekstravagantnom načinu života. Priča Amancia Ortege o uspjehu tipična je priča 'od dronjaka do bogatstva'. Sin željezničkog radnika i kućne pomoćnice, radio je kao krojač košulja prije nego što je otvorio svoju prvu tvornicu u La Coruñi u dobi od 27 godina. Prodavao je ugodne i kvalitetne kućne ogrtače, savršene za lokalnu klimu, a domaćice su ih doslovce razgrabile, uz moderno donje rublje koje je dizajnirala njegova prva supruga Rosalia Mera.

S JAHTE NA VEČERU

[FOTO] Samozatajni vlasnik Zare na odmoru: Najbogatija europska obitelj snimljena u izlasku

Pogledaj galeriju

Godine 1975. otvorili su Zaru, kojoj su izvorno dali ime Zorba. Kada je znak s natpisom već bio u proizvodnji, shvatili su da obližnji bar ima isto ime pa su se poigrali slovima dok nisu došli do imena Zara. Za razliku od Marte, njihovo dvoje djece, kći Sandra i sin Markos, nije aktivno uključeno u poslovanje Inditexa. Njegova druga supruga Flora Perez, Martina majka, bila je pak dugogodišnja Zarina dizajnerica. Tvrtka, koja je 2001. uvrštena na španjolsku burzu, brzo se širila. Sada ima oko 6000 trgovina diljem svijeta, s prodajom od 35,9 milijardi eura.

Marta Ortega i Carlos Torretta Izvor: Profimedia / Autor: Niviere David/ABACAPRESS.COM / A

Marta Ortega ima sjajne poslovne rezultate

Marta Ortega Perez počela je raditi u Zari prije 14 godina, kada se nakon diplome na sveučilištu zaposlila kao prodajna suradnica u londonskoj trgovini King's Road. Vodeću ulogu obiteljskoj tvrtki preuzela u travnju 2021. i ostvarila fantastične poslovne rezultate. Do rujna 2023. cijena dionice Inditexa porasla je za više od 50%, nadmašivši predviđanja analitičara.