za novu godinu

U Dubrovniku se očekuje pravo ludilo: Dolazi Zucchero, legenda talijanske glazbe

17.10.2024 u 18:08

Bionic
Reading

Dubrovnik ove godine na parti na Stradunu planira privući i domaće, ali i strane goste, a njihov glavni adut je Zucchero. Jedna od najvećih talijanskih glazbenih zvijezdi može se pohvaliti ludo dobrom karijerom, suradnjom sa svjetskim facama, a uskoro i s našim Tonyjem Cetinskim

Omiljeno pitanje 'Gdje ćeš za Novu' sve je češće, a Dubrovčani su sada doznali tko će im ponuditi vrhunsku zabavu na Stradunu. Dubrovački Stradun i ove će se godine pretvoriti u prekrasnu pozornicu, a na njoj će ovaj put nastupiti Tony Cetinski i talijanski glazbenik Zucchero.

Omiljeni domaći pjevač dubrovačku će publiku zabavljati nizom svojih hitova, među kojima su najpoznatiji 'Kad žena zavoli', 'Blago onom tko te ima', 'Opet si pobijedila' i brojni drugi. Kako bi privukli i inozemnu publiku, u Dubrovniku su se odlučili dovesti i svjetsku zvijezdu iz susjedne nam Italije.

Slavni dvojnici: Zvijezde koje si nevjerojatno sliče Izvor: Profimedia

Tko je Talijan koji će nastupiti na Stradunu za Novu godinu?

Adelmo Fornaciari, poznatiji kao Zucchero Fornaciari ili jednostavno Zucchero, jedna je od najvećih talijanskih zvijezda svih vremena, a prodao je preko 60 milijuna ploča diljem svijeta.

Tijekom 70-ih Zucchero je nastupao u sklopu brojnih malih talijanskih bendova, a onda se 1982. prvi put pojavio kao solo umjetnik na San Remu. Godinama je pokušavao ostvariti značajniji uspjeh u glazbi, čak se preselio i u Kaliforniju, a onda se sve promijenilo albumom 'Blue’s' iz 1987. koji ga je učinio poznatim imenom u Italiji te izveo Talijana na svjetsku scenu.

Album ga je odveo na prvu veliku međunarodnu turneju, a na jednom od koncerata je i dijelio pozornicu s Joeom Cockerom te su zajedno obradili pjesmu The Beatlesa 'With A Little Help From My Friends'.

Kako je rastao njegov uspjeh, tako se povećavao i broj suradnji pa je tako tijekom godina surađivao i s Ericom Claptonom i Paulom Youngom. Početkom devedesetih snimio je duete s nekoliko svjetskih faca, kao što su Sting, Elton John i Luciano Pavarotti, a 1992. godine izveo je emotivnu verziju 'Las Palabras de Amor' s tri preostala člana Queena na koncertu u čast Freddieja Mercuryja na londonskom stadionu Wembley.

Osim toga, vrijedi napomenuti i da je godine 1994. bio jedini europski izvođač koji je nastupio na 25. jubilarnom Woodstock festivalu u New Yorku.

Dubrovački gradonačelnik ne skriva ponos

'Ovo je velik iskorak za Dubrovnik jer već dva desetljeća naši sugrađani ističu da za doček Nove godine treba dovesti stranu zvijezdu. Taj posao nije nimalo lak jer većina velikih zvijezda niti ne želi nastupati na dočecima', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković otkrivši da su pregovori o dolasku talijanske zvijezde trajali oko šest mjeseci.

Talijanski glazbenik na pozornicu će stati s Tonyjem Cetinskim, a Franković je komentirao: 'Mislim da su savršen tandem pa će doček biti još jedan u nizu za pamćenje. Zaključili smo da Zucchera slušaju svi, od mladih preko srednje generacije do starijih. Njegove pjesme svi znaju, a oni koji možda čak i ne znaju kad se u kafiću ili disku izvodi njegova pjesma, u konačnici će to saznati na Stradunu.'

zagrebačko gostovanje

[FOTO] Zucchero u Lisinskom pripredio energični rock-spektakl

Pogledaj galeriju