SAMO ZA TPORTAL

Apsolutna je legenda kluba iz Salzburga, ali otkriva nam što je Dinamova prednost

23.10.2024 u 06:07

Bionic
Reading

Večeras od 21 sat na stadionu Red Bull Arena, na kojem će se okupiti i najmanje 1500 navijača Modrih, Dinamo je gost domaćeg RB-a Salzburg. Utakmica je to 3. kola nogometne Lige prvaka, a u njoj se zagrebački klub nada barem bodu. Iako im ni tri ne bi trebala biti nedostižna ako je suditi prema trenutnoj formi obaju sastava

Mnoštvo je hrvatskih nogometaša koji su tijekom karijere nosili dres kluba iz Salzburga, bilo da se on zvao Casino, Austria ili Red Bull. No s najviše njih, a prema Transfermarktu nabrojali su ih točno 209, jest Nikola Jurčević. On je s tim klubom osvojio i dva naslova austrijskog prvaka i dva superkupa, ali i igrao finale Kupa Uefa u sezoni 1993./94. Bio je i najbolji strijelac lige.

Naravno, bio je Jurčević i igrač, potom i trener zagrebačkog kluba, pa pozna obje sredine. Uoči večerašnje utakmice iznio je svoje viđenje trenutne forme Dinama i Salzburga, ali i detalja koji bi mogli utjecati na ukupni ishod.

'Mislim da zbog trenutne forme Red Bulla, Dinamo ima jako dobru priliku osvojiti barem bod. Red Bull je slabiji nego prijašnjih sezona, iz kluba je otišlo nekoliko važnih igrača u obrani, ali i naš Luka Sučić', rekao je Jurčević za tportal.

'Novi je trener Pepijn Lijnders, a on ne odustaje od ideja i principa visokog presinga i intenziteta, ali s visoko i riskantno postavljenom obranom i prostorom koji je teško braniti ako izađeš iz presinga. Dugo godina im se nije dogodilo da prime 12 golova u velikim utakmicama kod kuće i u Europi (Sparta 0:3, Brest 0:4, Sturm 0:5, op.a.). Ipak, treba reći da to nije bezopasna ekipa jer u ofenzivnom dijelu imaju kvalitetu i mladost.'

Dinamo bi po tom pitanju ipak trebao imati prednost, jer momčad je duže skupa, uigranija, ali i s jednakim, ako ne i većim iskustvom?

'Slažem se, Dinamo je iskusnija ekipa. Rekao bih i s tri velika aduta - Baturina, Petković, Petar Sučić - plus nekolicinom igrača koji su igrali puno takvih utakmica.'

Koji je put do uspjeha ili, kako ste rekli, pozitivnog rezultata?

'Bitno je da Dinamo nametne svoj tempo, da ne ide u trku po cijelom terenu, jer Salzburg ima mlađu i fizički potentniju momčad. I da po već puno puta uspješnom receptu u Europi iskoristi prostor te u kontri i polukontri dođe do gola. Samim time, vjerujem i do dobrog rezultata za Dinamo', završio je Jurčević, a utakmicu će pratiti iz topline svog zagrebačkog doma.