turnir u doboju

Devet golova neuništivog Dibirova u porazu 'zagrebaša'; Egipćani su bili jači...

02.09.2024 u 07:38

Bionic
Reading

Rukometaši Zagreba poraženi su u finalu 55. izdanja TV Turnira Šampiona u Doboju, nakon što su bolji od njih bili prvaci Egipta - moćna ekipa Al Ahlyija

Bilo je to treći uzastopni finale za egipatske rukometaše, a do svog drugog naslova u Doboju stigli su nakon što su pobijedili Zagreb 33:30 (17:18).

Rukometaši Zagreba tako su pripremni turnir u Doboju zaključili s dvije pobjede i dva poraza. Podsjetimo, nakon uvodnog poraza od mađarske Tatabanye, hrvatski su rukometni prvaci slavili protiv Crvene zvezde i Eurofarm Pelistera.

Na turniru u Doboju, spomenimo i to, sudjelovalo je sedam klubova. Uz hrvatskog prvaka tu su bili i mađarska MOL Tatabanyja, Eurofarm Pelister (Makedonija), MRK Crvena zvezda (Srbija), Al Ahly (Egipat), Bešiktaš (Turska) i domaćin Sloga. Osmi sudionik je trebao biti mađarski Telekom Veszprem, ali zbog bolesti većeg dijela ekipe na koncu su otkazali dolazak.

Bez šestorice otvorili turnir

A što se Zagreba tiče, recimo i to da na turnir u Doboj nisu doputovali lakše ozlijeđeni kružni napadači Adin Faljić i Roko Trivković, kao ni lijevi vanjski Niko Franković koji je pretrpio ozljedu ramena u prijateljskom susretu s ekipom Sesveta. U Doboj su stigli, ali u sastavu nisu bili rekonvalescent Paolo Kraljević te mladi Jakov Celegin i Petar Šprem.

Prvo poluvrijeme

Trener Andrija Nikolić otvorio je utakmicu s Mandićem na golu, Walczakom na crti, Glavašem i Dibirovom na krilima, te s vanjskom linijom Srna-Bialiauski-Klarica. U fazi obrane umjesto Walczaka je ulazio kapetan Jakov Gojun.

A šta reći o prvom poluvremenu u kojemu smo vidjeli čak 35 postignutih golova i koje je na koncu pripalo Zagrebu golom Timura Dibirova u posljednjoj sekundi za vodstvo hrvatskog prvaka 18:17?

Prvih pet i posljednjih deset minuta prvog dijela utakmice Zagreb je bio bolja ekipa, ali period između 05. i 20. minute u potpunosti je pripao Egipćanima. Što se kretanja rezultata tiče recimo da je Zagreb u 5. minuti susreta vodio 3:1, ali nakon toga kreće serija od čak osam golova egipatskog prvaka koji u potpunosti dominira utakmicom.

Najviše problema za Zagreb je radio njihov kružni napadač Adel Ahmed koji je u prvih 30 minuta utakmice čak sedam puta zabijao.

Dodatni problem za 'zagrebaše' bio i taj što Matej Mandić nije imao svoj dan, te ga je uoči zadnjih deset minuta prvog poluvremena trener Nikolić zamijenio Antom Grbavcem.

A potonji je u posljednjih deset minuta prvog dijela igre imao dvije intervencije što je, ipak, pomoglo našim rukometašima da dođu do nekoliko lakih golova i vrate se u utakmicu.

U 20. minuti, naime, Egipćani su imali vodstvo 13:8 i stvari nisu dobro djelovale za naše rukometaše. Ipak, posljednjih deset minuta prvog poluvremena u potpunosti je pripalo najboljem hrvatskom klubu koji na predah odlazi s već spomenutim vodstvom 18:17.

U prvom poluvremenu nakon promašenog uvodnog šuta sjajan je bio Timur Dibirov s čak šest postignutih golova.

Drugo poluvrijeme

Uvodnih desetak minuta nastavka igralo se gol za gol, a u 40. minuti susreta na semaforu stoji 21:21.

Na polovici drugog poluvremena, pak, 24:24 golom Patryka Walczaka s crte.

U 48. minuti trener Andrija Nikolić na gol vraća Mateja Mandića ne bi li sjajni Ljubušak donio prevagu u samoj završnici ovog susreta.

U posljednjih deset minuta ulazimo s dva gola prednosti (25:27) za Al Ahly, nakon što je iz prodora svoj prvi gol postigao Yasser Mohammad. U tim trenucima trener Andrija Nikolić zove minutu predaha.

U 54. minuti, pri vodstvu svoje ekipe 27:29, danski stručnjak na klupi Al Ahlyija Stefan Madsen zove minutu predaha ne bi li se njegova ekipa dogovorila kako da ovaj susret privede kraju u svoju korist.

A nažalost po naše dečke Egipćani su upravo to i učinili i na koncu slavili rezultatom 30:33.

Pojedinačni učinak

U redovima Zagreba još je jednu sjajnu partiju pružio najiskusniji – Timur Dibirov koji se u strijelce upisao u čak devet navrata. Miloš Kos je postigao pet golova.

Što se golmanskog učinka tiče recimo i to da je Ante Grbavac imao četiri, a Matej Mandić jednu obranu.

Kod Egipćana najbolji Adel Ahmed s devet golova, dok su po pet postigli Mohsen Ramadan i Abdul Rahman Ali.

Abdul Rahmad Hamid upisao je deset, a Muhhamad Ibrahim jednu obranu.

Sezonu Zagreb otvara s Osijekom, potom putuje u Kielce!

A prva službena natjecateljska utakmica za aktualne prvake Hrvatske uslijediti će u četvrtak, 05. rujna kada će u svojoj Kutiji šibica ugostiti ekipu Osijeka.

Prvi, pak, susret Machineseeker EHF Lige prvaka na rasporedu je tjedan dana kasnije, dakle u četvrtak 12. rujna kada će najbolji hrvatski rukometaši gostovati u Kielceu.

Andrija Nikolić, trener RK Zagreba:

'Malo smo tužni što smo izgubili finale, ali mislim da nam je ipak danas ono nešto malo falilo što je potrebno da pobijediš ovakvog protivnika. Je li to izostanak dva pivota ili nešto drugo analizirati ćemo, ali svakako je danas nešto malo falilo da se mi veselimo na kraju. Unatoč porazu htio bih se zahvaliti igračima koji su dali sve od sebe. Al Ahly je zasluženo slavio i čestitamo im na tome. Što se tiče kompletnih priprema ja sam zadovoljan kako je ekipa to odradila. Malo nas jesu poremetile neke sitne ozljede, posebno na poziciji pivota, ali mislim da smo pripremni ciklus dobro odradili i vjerujem da ćemo biti dobri i u nastavku sezone.'

Jakov Gojun, kapetan RK Zagreba:

'Mislim da smo lošije ušli u ovo finale, oni su se rano odlijepili na pet pogodaka razlike i to nije bilo lako stizati. Ipak, ekipa se nije predala, vratili smo se u utakmicu još u prvom poluvremenu i na kraju Timurovim golom otišli na predah u vodstvu. U nastavku nam je malo nedostajalo i snage, definitivno se osjeti izostanak dva pivota i kraća rotacija, ali mi smo unatoč tomu dali sve od sebe da pobijedimo ovo finale. Finala se igraju za pobjedu, bez obzira što je turnir prijateljskog karaktera. Ipak, mislim da smo na cijelom turniru pokazali karakter i da možemo većim dijelom biti zadovoljni. Što se priprema tiče mogu reći da su bile duge i naporne, preko 20 dana nismo bili u Zagrebu, ali na kraju iz njih izlazimo jači i spremniji za ono što nas čeka u Ligi prvaka.'

RK Zagreb – Al Ahly 30:33 (18:17)

  • RK Zagreb: Grbavac 4 obrane, Mandić 1 obrana, Matošević; Kos 5, Walczak 2, Klarica 3, Gojun 3, Srna 1, Molc, Pavlović, Dibirov 9(3), Bialiauski 3, Kavčič 2, Glavaš 2, Ćavar, Radojković
  • Trener: Andrija Nikolić
  • Al -Ahly: Abdul Rahman Hamid 10 obrana, Abdul Rahman Taha, Ibrahim 1 obrana; Nabil, Mohsen 5, Abdul Aziz 1, Radi, Abdul Rahman Ali 5, Saif, Ahmed 2, Sami 1, Salah, Al-Masry, Suleiman 1, Magdy 3, Yasser 1, Adel 9, Khaled 3(1)
  • Trener: Stefan Madsen