STIŽE NOVA ŽALBA

Kaos ide dalje; sada su medalju oduzeli Amerikanki i vratili je Rumunjki

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 11.08.2024 23:18
  • Objavljeno 11.08.2024 u 22:48
Bionic
Reading

Na početku ovog tjedna brazilska gimnastičarka Rebeca Andrade osvojila je zlatnu medalju na parteru na Olimpijskim igrama u Parizu. Druga je bila Amerikanka Simone Biles, dok je oko podjele brončane medalje nastao pravi 'cirkus'

Broncu je tog ponedjeljka osvojila još jedna Amerikanka Jordan Chiles s ocjenom 13.766. Za Chiles je to treće olimpijsko odličje u karijeri nakon ekipnog zlata u Parizu, te ekipnog srebra u Tokiju.

No, Chiles je do bronce došla tek nakon što su suci prihvatili njezinu žalbu i ponovno joj dodijelili ocjenu. Prije toga, sa zastavom u rukama broncu je slavila Rumunjka Ana Barbosu. I možete zamisliti kakav je šok doživjele kada je ponovno pogledala semafor, a na njemu više nije bilo njezinog imena. Odmah je briznula u plač.

No, ove nedjelje stigao je novi preokret.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priopćio je da će brončana medalja američke gimnastičarke Jordan Chiles u parteru na Igrama u Parizu biti dodijeljena njezinoj rumunjskoj kolegici Ani Bărbosu.

Ta je odluka stigla nakon presude Suda za sportsku arbitražu (CAS) u kojoj je navedeno da je prvobitni upit SAD-a o rezultatu Chilesa u finalu gimnastičkih vježbi na parteru u ponedjeljak podnesen nakon isteka roka od jedne minute.

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) rekla je da će Chilesin prvi rezultat od 13,666 biti vraćen i da će Bărbosu biti vraćena na treće mjesto.

I MOO je potvrdio da će promjena rezultata značiti da će Chiles biti oduzeta njezina bronca i istu će dobiti Bărbosu.

Sljedeći odluku CAS-a u vezi s finalom vježbi na parteru u ženskoj umjetničkoj gimnastici i izmjene poretka od strane Međunarodne gimnastičke federacije, MOO će preraspodijeliti brončanu medalju Ani Barbosu (Rumunjska), stoji u priopćenju MOO-a.

'U kontaktu smo s NOO-om Rumunjske kako bismo razgovarali o ceremoniji preraspodjele i s USOPC-om u vezi povratka brončane medalje'.

Američki olimpijski i paraolimpijski odbor rekao je u nedjelju da će se žaliti na odluku.

'Čvrsto vjerujemo da je Jordan s pravom zaslužila brončanu medalju, a bilo je kritičnih pogrešaka u početnom bodovanju Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) i kasnijem žalbenom postupku CAS-a koje treba riješiti', stoji u priopćenju.

'Inicijalna pogreška dogodila se u bodovanju FIG-a, a druga pogreška bila je tijekom žalbenog postupka CAS-a, gdje USOPC-u nije dano dovoljno vremena ili obavijesti da učinkovito ospori odluku. Kao rezultat toga, nismo bili pravilno zastupljeni niti nam je pružena prilika da sveobuhvatno predstavimo svoj slučaj. S obzirom na ove okolnosti, predali smo žalbu kako bismo pomogli Jordan Chiles da dobije priznanje koje zaslužuje. Ostajemo posvećeni pružanju potpore njoj kao olimpijskoj pobjednici i nastavit ćemo marljivo raditi na brzom i poštenom rješavanju ovog pitanja'.

Amerikanci tvrde kako imaju videodokaze koji 'neosporno utvrđuju da je zahtjev glavne trenerice Cecile Landi da podnese upit podnesen 47 sekundi nakon objave rezultata, unutar roka od 1 minute koji zahtijeva pravilo FIG-a'.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal