EKSKLUZIVNO

Legendarni Belin zna kako je to pobijediti Bayern: Recept je vrlo jednostavan...

17.09.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ovog utorka je utakmica 1. kola Lige prvaka od 21 sat u Allianz Areni. Modri su gosti njemačkog i europskog velikana, minhenskog Bayerna

Pred Dinamom je prva utakmica u njegovoj devetoj sezoni Lige prvaka. S time da je i prva u novom formatu ovog prestižnog natjecanja, a koje će maksimirskom klubu donijeti minimalno osam susreta s najvećim klubovima.

I odmah u prvom kolu - jedan od najtežih protivnika, minhenski Bayern.

Novija sjećanja sežu do 2015. godine, kada su Modri izgubili obje utakmice, u jednoj 0:2, a u drugoj 0:5.

Međutim, iako to Uefa ne vodi u svojim arhivima, jer pod njezinom ingerencijom nije bio Kup velesajamskih gradova, Dinamo protiv Bayerna pamti i pobjedu. Bilo je to u sezoni 1962./63., u četvrtfinalu ovog natjecanja, a Dinamo je pobjedom 4:1 u Münchenu ostvario pravu senzaciju i izbacio Bayern jer u zagrebačkoj utakmici nije bilo golova.

Za Dinamo su tada zabili Zambata (dva komada), Jerković i Kobešćak. A jedan od glavnih na terenu bio je Rudi Belin, danas 81-godišnjak, koji živi na stotinjak metara zračne linije od najdražeg mu stadiona.

'Baš smo ih razbili. Zambata je zabio dva gola, a Jerković i Kobešćak po jedan. S time da je Jerković zbilja odigral fenomenalnu tekmu', prisjetio se Belin, Dinamova legenda, plemeniti veznjak i strijelac nekih od kultnih golova tog kluba, a koji utakmice Modrih najčešće gleda u društvu sina Kristijana i prijatelja, u obiteljskoj pizzeriji Gentleman.

Kaže, bilo je puno anegdota s te utakmice, odnosno putovanja na nju, ali i s nje, jer u to se vrijeme putovalo vlakom.

'Je, imali smo vremena za kartanje. Istina, u povratku je bilo još opuštenije, jer vredilo je proslaviti takvu pobjedu. A možete si zamisliti kak' je bilo slaviti tada. I morali smo svi biti skup', jer imali smo zajedničku putovnicu, odnosno tada se to zvalo pasoš.'

Jeste li se nadali pobjedi?

'Ma kakvi, svi su nas unaprijed otpisali. Ali mi smo uvijek vjerovali u sebe, jer igra se 11 protiv 11, i nikome nismo priznali da je bolji. Iako su već tada slovili kao strašna ekipa. No i oni su ljudi od krvi i mesa. Važno je bilo samo hrabro se postaviti i što bolje trčati.'

Pa iz naše perspektive danas izgleda kao da se tada nije baš toliko trčalo?

'Joj, kad se sjetim kak' nas je Zebec nateraval oko III. maksimirskog jezera. Još i danas znam da je krug 760 metara.' (ha, ha)

Znači, ako Jakirović natjera Pjacu, Ristovskog, Baturinu i Petkovića da trče toliko, možda bismo se večeras mogli nadati iznenađenju?

'Pa nego... Naravno, ovo su sve veliki klubovi i čim igraš takve utakmice, moraš biti zadovoljan. Ali ne smiju stati na tome. Moraju biti 'gladni', moraju puno trčati. I to je recept... Nije važno tko će ga zabiti, bitno je samo da budu ekipa, a što su već i pokazali. Sjećam se kada sam ih posjetio, dok su treneri bili i Mamić, Krznar, Bjelica, pa sam im rekao isto to - 'samo se morate boriti, nema boljeg'. A tko je bolji, neka dokaže na terenu', poslao je jasnu poruku svojim nasljednicima još uvijek pun duha 81-godišnji Belin.