kraj jedne ere

Manchester United seli s Old Trafforda na novi stadion; navijači su podijeljeni

29.07.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Manchester United izgradit ćw potpuno novi Old Trafford, vrijedan 2 milijarde funti, umjesto preuređivanja sadašnjeg terena

U prosincu planiraju predstaviti novi stadion s kapacitetom od 100.000 mjesta, čiji je dovršetak predviđen do 2030. godine. Klub je proveo misije utvrđivanja činjenica na drugim stadionima, uključujući Bernabeu i Nou Camp u Španjolskoj, jer su oba prošla kroz velika renoviranja proteklih godina.

United ne želi samo izgraditi novi stadion, već i regenerirati područje Trafforda gdje će se on nalaziti. Radna skupina za Old Trafford osnovana je kada je sir Jim Ratcliffe postao suvlasnik Uniteda i uložio napore u obnovu trenutnog stadiona. Međutim brojni logistički problemi mogli bi povećati troškove renovacije u odnosu na novu izgradnju, dok bi se kapacitet smanjivao tijekom radova ili bi čak zahtijevali privremeno preseljenje tima.

Uprava Crvenih Vragova također je proučavala stadion SoFi u Los Angelesu, gdje je United igrao protiv Arsenala, kao i regeneraciju područja oko njega. Stadion je dovršen 2020. godine i dio je 'Holivudskog kompleksa', vrijednog četiri milijarde funti, koji je obnovio velik dio Inglewooda. Projekt je financirao vlasnik Arsenala, Stan Kroenke, a stadion kapaciteta 70.000 gledatelja ugostit će šest utakmica Svjetskog kupa 2026. godine, uključujući onu uvodnu.

Također se smatra da klub s ugledom poput Uniteda treba imati vrhunski novi objekt. Konzultirali su pritom 30.000 navijača o budućnosti stadiona, a mišljenja su podijeljena otprilike 50-50 oko ostanka ili preseljenja.