Imane Khelif

O njenom spolu bruji cijeli svijet: Učinili ste mi nepravdu, Allahu Ekber

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 04.08.2024 08:29
  • Objavljeno 04.08.2024 u 08:29
Bionic
Reading

Alžirska boksačica Imane Khelif, o čijem spolu raspravlja cijeli svijet, plasirala se u polufinale Olimpijskih igara, a onda udarila po boksačkim institucijama

Ona je u četvrtfinalu s 5:0 jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Mađaricu Annu Lucu Hamori. Plasmanom u polufinale osigurala je najmanje broncu jer se poraženi iz polufinala ne bore međusobno već se dijele dvije brončane medalje.

Tako je osigurala prvo odličje za Alžir na ovim igrama, a nakon uspjeha je kritizirala Međunarodnu boksačku federaciju (IBA).

Khelif je biološki žena i nije trans osoba, no utvrđeno je da ima višak muških hormona, zbog čega su se pojavile sumnje u njezin spol.

Međunarodni olimpijski odbor je dozvolio Khelif da se natječe u ženskoj konkurenciji, iako joj je ranije Međunarodna boksačka federacija (IBA) prošle godine zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

U izjavi nakon meča je snažno oplela po boksačkim institucijama:

'Boksam godinama pod okriljem Međunarodne boksačke federacije koja mi je učinila nepravdu. Ali, Allah je uz mene. Allahu Ekber!', izjavila je Alžirka nakon borbe i dodala:

'Ovo je prva medalja za ženski alžirski boks. Presretna sam. Želim se zahvaliti cijelom svijetu i arapskom svijetu. Hvala vam'.

Khelif je slavila jednoglasnom odlukom sudaca, a na kraju meča nije mogla sakriti emocije te je zaplakala zbog svega što joj se dogodilo prethodnih dana.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal