Liga nacija

Portugal je pobijedio u Poljskoj. Evo što to znači za Hrvatsku

12.10.2024 u 22:43

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je u trećem kolu elitne skupine Lige nacija s 2:1 pobijedila Škotsku. Momčad Zlatka Dalića je uz puno sreće slomila nezgodnog rivala koji je poveo, a onda je u zadnjim sekundama i zabio gol za 2:2, no VAR je poništio zgoditak zbog zaleđa Adamsa. Portugal je u kasnijem terminu slavio 3:1 u gostima kod Poljske.

Golove su za Portugalce zabili Bernardo Silva u 26., Cristiano Ronaldo u 37. te Jan Bednarek (autogol) u 88. minuti. Za domaćina je pogodak nade postigao Piotr Zielinski u 78. minuti. Portugal ima devet bodova, Hrvatska je na šest, Poljska je na tri, a Škotska i dalje bez bodova.

Hrvatska je ovom pobjedom praktički izbacila Škotsku iz kalkulacija za prva dva mjesta jer bi otočka momčad za taj pothvat morala gotovo sigurno uzeti devet bodova iz preostale tri utakmice. Također, pobjeda Portugala od 2:0 u Poljskoj je odlična vijest za izbornika Zlatka Dalića jer je Hrvatskoj sad i remi za tri dana na gostovanju u Varšavi odličan. Naime, Poljska bi u tom slučaju u zadnja dva kola morala osvojiti čak četiri boda više od Hrvatske (Hrvatska bi tada imala bolji međusobni omjer).

Jako je važno biti među prve dvije ekipe u grupi

Izuzetno je važno biti jedna od dvije najbolje reprezentacije u skupini. Te dvije momčadi ostaju u A skupini Lige nacija, treća ide u razigravanje, a četvrta ispada u slabiji jakosni razred. Osim samog natjecanja u Ligi nacija, to je jako važno i zbog ždrijeba za SP 2026., a Hrvatska je tu u fantastičnoj poziciji.

Odlukom UEFA-e Liga nacija dobila je na važnosti tako što sad i učinak u njoj osim rankinga utječe na to koje će reprezentacije biti nositelji u kvalifikacijama za SP.

Premda još službeno nije potvrđeno, vrlo je izgledno kako će od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine osam njih biti one ekipe onih koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzele prve dvije pozicije.

Standings provided by Sofascore