turnir u doboju

Rapsodija Zagreba. Nakon Zvezde razbijen je i Pelister koji se zaledio na -18

01.09.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Rukometaši Zagreba plasirali su se u finale 55. izdanja međunarodnog TV Turnira Šampiona u Doboju.

Nakon uvodnog poraza od mađarske Tatabanyje u srijedu, najbolji su hrvatski rukometaši jučer svladali Crvenu Zvezdu, da bi večerašnjom pobjedom nad ekipom makedonskog Eurofarm Pelistera zakazali finalni ogled s egipatskim Al – Ahlyijem.

Dvoboj hrvatskog i makedonskog prvaka otišao je na stranu Zagreba koji je slavio s uvjerljivih 37:19 (20:9).

Podsjetimo, na turniru u Doboju sudjeluje sedam klubova. Uz hrvatskog prvaka tu su i mađarska MOL Tatabanyja, Eurofarm Pelister (Makedonija), MRK Crvena Zvezda (Srbija), Al Ahly (Egipat), Besiktas (Turska) i domaćin Sloga. Osmi sudionik je trebao biti mađarski Telekom Veszprem, ali zbog bolesti većeg dijela ekipe na koncu su otkazali dolazak, javlja RK Zagreb.

Bez šestorice otvorili turnir

Na turnir u Doboj nisu doputovali lakše ozlijeđeni kružni napadači Adin Faljić i Roko Trivković, kao ni lijevi vanjski Niko Franković koji je pretrpio ozljedu ramena u prijateljskom susretu s ekipom Sesveta.

U Doboj su stigli, ali u sastavu nisu bili rekonvalescent Paolo Kraljević te mladi Jakov Celegin i Petar Šprem.

Prvo poluvrijeme

Zagreb susret otvara s Mandićem na golu, Glavašem i Dibirovim na krilima, Srnom, Klaricom i Bialiauskim na bekovskim pozicijama, odnosno Walczakom na crti. Kapetan Gojun mijenja poljskog pivota u fazi obrane.

I baš kao protiv Crvene Zvezde dan ranije, odlično Zagrebaši otvaraju utakmicu s rivalom iz Bitole.

Pokretljivu i čvrstu obranu na samom je otvaranju s nekoliko sjajnih obrana ispratio Matej Mandić, a s nekoliko lakih golova iz kontre i polukontre raspoloženi Zvonimir Srna i Timur Dibirov odvojili su Zagreb u prvoj četvrtini utakmice.

U 15. minuti, naime, trener makedonskog prvaka Branislav Angelovski pozvao je minutu predaha nakon što je Dibirov iz kontre pogodio za prednost Zagreba 11:6.

A koliko je kvalitetno hrvatski prvak igrao u prvom poluvremenu govori i podatak da je trener Angelovski u 24. minuti pozvao i drugu minutu predaha, nakon pogotka Miloša Kosa za 16:7 vodstvo Zagreba.

A kako je slučaj htio niti to nije pomoglo makedonskoj ekipi, jer je Zagreb poluvrijeme iz snova zaključio s nestvarnih 20:9.

Drugo poluvrijeme

Nastavak nam donosi i nastavak dominacije najboljeg hrvatskog kluba.

Šest istih igrača kao i na početku, s tom razlikom što na poziciji lijevog vanjskog sada igra Miloš Kos umjesto Zvonimira Srne.

U 40. minuti na semaforu stoji 25:11 za Zagreb, a trener Andrija Nikolić na gol šalje Antu Grbavca. U trenutku kada je napustio teren sjajni Matej Mandić imao je 13 obrana i bio na više 50 posto uspješnosti.

Na polovici drugog poluvremena, dakle u 46. minuti, Ivano Pavlović efektno pogađa iz polukontre za prednost Zagreba 30:14.

A do kraja utakmice prednost Zagreba narasla je do konačnih 37:19.

Pojedinačni učinak

Teško je nekoga izdvajati u utakmici u kojoj čitava momčad odigra gotov pa savršeno, ali ipak spomenimo neka imena.

Matej Mandić, kao što smo već pisali, završio je susret s 13 obrana, a Ante Grbavac dodao je njih još osam. Nestvarno zvuči podatak da su nam oba vratara bila na preko 50 posto uspješnosti obrana.

Matej Mandić izabran je i za igrača utakmice.

Sedam je pogodaka, recimo i to, postigao Miloš Kos. Jedan manje potpisao je Timur Dibirov, dok je pet dodao Filip Glavaš.

Kod Eurofarma 12 obrana našeg Filipa Ivića, dok je pet pogodaka postigao kružni napadač Kajo Cikatić.

 U finalu s Al – Ahlyijem!

Veliko finale na rasporedu je u nedjelju, 01. rujna, s početkom u 20.15 sati.

A prva službena natjecateljska utakmica za aktualne prvake Hrvatske uslijediti će u četvrtak, 05. rujna kada će u svojoj Kutiji šibica ugostiti ekipu Osijeka.

Prvi, pak, susret Machineseeker EHF Lige prvaka na rasporedu je tjedan dana kasnije, dakle u četvrtak 12. rujna kada će najbolji hrvatski rukometaši gostovati u Kielceu.

Andrija Nikolić, trener RK Zagreba:

„Vjerovali smo da smo bolji i da ćemo pobijediti, ali možda ipak ne ovako uvjerljivo. Dečki su ušli maksimalno koncentrirano i puni angažmana. Pokazali su da žele ovu pobjedu. Vrlo brzo se vidjelo da Eurofarm ne može nas pratiti. Je li dio razloga i u njihovu umoru, ne znam ali sam zadovoljan i čestitao bih svojim igračima. Lijepo je pobijediti i u prijateljskoj utakmici jednog sudionika Lige prvaka. Sve pohvale za moje igrače i njihov maksimalan angažman. Sutra nas čeka susret s Al – Ahlyijem. Malo sam ih gledao, ali detaljna priprema slijedi večeras i sutra. Vremena nema puno, ali pokušat ćemo se do sutra navečer pripremiti.“

Matej Mandić, vratar RK Zagreba:

„Lijepo je pobijediti s ovakvim pristupom i ovakvom gol razlikom. Pokazali smo što smo i tko smo, odnosno što sve možemo. Sutra nas čeka dvoboj s favoritom turnira Al – Ahlyijem i dat ćemo sve od sebe da ponovimo izdanje od danas. Mislim da će gledatelji moći uživati u dobrom finalu, a biti će to i dobra provjera za nas uoči početka sezone. Htio bih se zahvaliti svim svojim suigračima koji su odigrali odličnu utakmicu i tako pomogli i nama vratarima da nam posao bude kud i kamo lakši. Mislim da je cijela ekipa radila sjajno tokom cijelih priprema, a tako i mi vratari. Nadam se da ćemo sva trojica, Ante, mali Toni i ja iznijeti ovu sezonu na kvalitetan način. Uz podršku cijele ekipe to ne bi trebao biti problem.“

RK Zagreb – RK Eurofarm Pelister 37:19 (20:9)

RK Zagreb: Grbavac 8 obrana, Mandić 13 obrana, Matošević; Kos 7, Walczak 2, Klarica 1, Gojun 1, Srna 3, Molc, Pavlović 2, Dibirov 6(1), Bialiauski 4, Kavčič 1, Glavaš 5, Ćavar 3, Radojković 2

Trener: Andrija Nikolić

RK Eurofarm Pelister: Mitrevski, Ivić 12 obrana; Manaskov, Cehte 1, Kuzmanoski 1, Tajnik, Borzaš 2, Radivojević 2, Kuzmanovski 2(1), Abutović, Gjorgovski 2, Petrović 1, Atanasijević Petar, Peshevski 3, Ciketić 5, Oussama, Hodzić, Atanasijević Pavle

Trener: Branislav Angelovski