spartan

Rus senzacionalno 'ukrao' show na Hvaru i postao svjetski prvak

12.10.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Jurij Prokudin je s 31. vremenom iz kvalifikacija došao do pobjede u utrci na 100 metara s preprekama u sklopu Spartan eventa na Hvaru, koji je bio domaćin prvog svjetskog prvenstva u ovoj disciplini.

Spektakularnom završnicom u centru Hvara na 100 metara dugom poligonu s 12 prepreka završeno je prvo Svjetsko prvenstvo u toj disciplini, koja će na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu biti uvrštena u program modernog petoboja. Glavni favorit za naslov u muškoj konkurenciji bio je Amerikanac Isaiah Thomas (ne onaj bivši košarkaš), koji je dan ranije najavio svoju pobjedu.

No, on je potpuno neočekivano ispao u kvalifikacijama i natjecanje se potpuno otvorilo te je svatko mogao do titule. Ona je na kraju pripala 20-godišnjem Rusu Juriju Prokudinu, koji je u finalu pobijedio Wladyslawa Sokolowskog s vremenom 26.188. Sokolowski je na samom početku utrke napravio ogromnu pogrešku i na kraju zaostao čak 30 sekundi, a treće mjesto osvojio je Filipinac Ahgie Radan.

Ova utrka održavala se u formatu kao u tenisu, odnosno 32. najbolja natjecatelja iz kvalifikacija borila su se u "head to head" sustavu, koji je na kraju donio pobjednika. Prokudin, inače europski prvak u ovoj disciplini, imao je tek 31. vrijeme kvalifikacija, ali je fantastičnim nastupima u završnici odnio pobjedu i nagradu od 20.000 eura.

'Dugo sam sanjao o tome da postanem Svjetski prvak i veliko mi je zadovoljstvo što sam se mogao natjecati rame uz rame s najboljim svjetskim OCR sportašima. Stvarno je cool postati svjetski prvak! Nijedna mi prepreka nije bila pretjerano teška. Najteži dio priprema bio mi je mentalno se pripremiti kako ne bih napravio neku glupost kao u kvalifikacijama u kojima sam skoro ispao baš zbog toga. Jako mi se sviđaju i Hrvatska i Hvar. Ovdje sam prvi puta i cijelo vrijeme razmišljam o tome kako bih se trebao vratiti ovdje, no ne zbog natjecanja već odmora jer je toliko prelijepo', rekao je Prokudin.

U ženskoj konkurenciji je također vrlo rano ispala glavna favoritkinja i najveća zvijezda, 40-godišnja Amerikanka Jessie Graff, koja je u bogatoj karijeri zarađivala i kao kaskaderka u holivudskim blockbusterima. Ona je ispala vrlo rano, ali je Amerikance ipak 'spasila' njezina 33-godišnja sunarodnjakinja Tiana Webberley. Ona je u finalu pobijedila Filipinku Meccu Cortizano, a bronca je pripala Poljakinji Kasiji Jonaczyk.

'Sretna sam što sam pobijedila baš u Hrvatskoj, u Hvaru, koji su prekrasni. Još uvijek nisam dovoljno istražila Europu, ali oduvijek sam imala veliku želju za tim. More, zelenilo, kamenite uličice - sve je zaista prekrasno i stvarno sam blagoslovljena što sam ovdje', rekla je Webberley.

Finale utrke na 100 metara održalo se dok su u cilj na hvarskoj rivi ulazili zadnji natjecatelji u Spartan disciplini "Beast", odnosno utrci na 21 kilometar s preprekama. U njoj je slavio Slovak Adam Riapos, a nevjerojatan je bio Valent Sinković, koji je bez ijednog dana pripreme ostvario fantastično sedmo vrijeme.

U nedjelju će se održati zadnje dvije 'spartanske' discipline, a to su utrke na pet i deset kilometara, naravno, s preprekama. Podsjetimo, na Hvar je došlo čak 2700 natjecatelja u svim disciplinama, a prijenos je išao u više od 40 zemalja.