kvalifikacije za kup nacija

Skandal u Africi. Nigerijci 19 sati bili zatvoreni na aerodromu pa odbili igrati utakmicu

15.10.2024 u 17:30

Bionic
Reading

Libija i Nigerija trebale su u utorak u 21 sat igrati susret kvalifikacija za afrički Kup nacija, ali je utakmica odgođena nakon što je Nigerijci odbili igrati.

Problem je nastao u ponedjeljak tijekom slijetanja nigerijske reprezentacije u libijsku metropolu Benghazi. Kontrola leta javila je pilotu da mu je otkazano slijetanje u zračnu luku te da mora sletjeti u 300 kilometara udaljeni Al Abraq, što je pilot i učinio.

Nije mu bilo objašnjeno zašto ne može sletjeti u Benghazi, a nakon što se nigerijska delegacija iskrcala na mali aerodrom u Al Abraqu, čak 19 sati im nije dopušten ulazak u zemlju. Društvenim mrežama širile su se fotografije Victora Osimhena, Victora Bonifacea i ostalih nigerijskih zvijezda kako spavaju na klupama, a objavljeno je da nisu imali ni vode ni hrane te da je internet radio jako slabo.

Nigerijci odbili igrati utakmicu

Nigerijci su na sve načine pokušali doznati što se događa, a čak su i sami organizirali prijevoz autobusima do Benghazija. Libijci ih i dalje nisu željeli pustiti, a onda je Nigerija javila CAF-u (Afričkoj nogometnoj federaciji) da neće igrati utakmicu i odlučili su se vratiti kući. Ni to im isprva nije bilo dozvoljeno, ali su na kraju ipak pušteni.

'Libijska vlada nam je bez ikakvog razloga zabranila slijetanje u Benghazi. Zaključani smo u maloj zračnoj luci, a nisu nam dali ni vode. Moji suigrači i ja odlučili smo da nećemo igrati', napisao je na X-u nigerijski kapetan William Troost-Ekong.

Nigerijski savez odmah je optužio Libijce da su ih namjerno sabotirali te da su ih na taj način željeli oslabiti za utakmicu. Libijski savez te tvrdnje je opovrgnuo, ali je CAF, kojemu je Nigerija poslala prosvjednu notu, najavio istragu 'traumatičnog iskustva' koje su nigerijske zvijezde doživjele.

Libija proživjela sličan tretman u Nigeriji

Ove dvije reprezentacije igrale su u Nigeriji prije četiri dana, a Libijci su se žalili na sličan tretman kakav su priredili Nigerijcima. Ni njima nije bilo dopušteno slijetanje u Uyo, u kojem se igrala utakmica, nego su sletjeli 250 kilometara dalje bez ikakvog objašnjenja.

Tamo su bili zadržani nekoliko sati nakon čega su se satima vozili autobusom do Uya. Utakmicu su izgubili 1:0 golom Fisaya Dele-Bashirua u 86. minuti, a libijski kapetan Faisal Al-Badri je nakon utakmice zazivao da se Nigerijce u Libiji tretira na isti način.

Nigerija je nakon tri kola vodeća u skupini D sa sedam bodova dok Libija ima samo jedan bod. Na završnicu Kupa nacija plasirat će se po dvije reprezentacije iz svake skupine. Nije poznato kad će se odgođena utakmica odigrati.

Standings provided by Sofascore