SP I EP U ŽATICI

Svjetska pikado elita u Poreču; očekuje se 2.500 ljudi!

05.06.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Poreč je ovih dana svjetska sportska destinacija. Dok odbojkaši na pijesku vode završne borbe na Majorsu, najbolji svjetski pikadisti će započeti nastup na Svjetskom i Europskom prvenstvu koje je na rasporedu od 6. do 13. lipnja u Sportskoj dvorani Žatika.

'Očekujemo da će ovaj događaj u Poreč privući oko 2.500 ljudi, uključujući najbolje svjetske igrače elektroničkog pikada. Ponosni smo što nam je svjetska pikado federacija opet povjerila domaćinstvo nakon što smo 2009. godine imali čast u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru ugostiti povijesno prvo SP u organizaciji IDF-a', kaže Mate Vukoja, predsjednik Hrvatskog pikado saveza.

S obzirom da turnir traje punih osam dana, uz toliki broj ljudi koji će doputovati iz svih dijelova svijeta, ovaj će događaj uz turističku promociju Poreča i Istre donijeti i direktnu korist lokalnoj zajednici pri čemu će najviše profitirati hoteli te ugostiteljski sadržaji svih vrsta.

Sa sportskog stanovišta priželjkuje se nastavak nevjerojatnog niza uspjeha hrvatskih pikadista na najvećim međunarodnim natjecanjima. Dovoljno je spomenuti da su naši samo u posljednjih šest godina (od 2009. do 2014.) na svjetskim i europskim prvenstvima, te svjetskim i europskim kupovima, osvojili 47 medalja. Što je u prosjeku gotovo 8 medalja svake godine!

Posebno treba istaknuti podatak da je naša muška reprezentacija na posljednjih osam EP-a svaki pun nastupila u finalima, pri čemu su osvojili pet naslova europskih prvaka. Taj nevjerojatni niz započeo je pojavom Borisa Krčmara, najboljeg svjetskog igrača elektroničkog pikada. Uz uspjehe s reprezentacijom, 35-godišnji Zagrepčanin je četverostruki svjetski i peterostruki europski prvak u pojedinačnoj konkurenciji, a ukupno u svojoj kolekciji ima 31 medalju s najvećih međunarodnih natjecanja! Ne znamo koji se još hrvatski sportaš, ili sport, može pohvaliti takvim uspjesima.

Borba za medalju očekuje se i od naše ženske reprezentacije koju predvodi Vlatka Lešić, aktualna dvostruka prvakinja Hrvatske i trenutačno druga u ukupnom poretku Europske masters serije. Ove godine po prvi put službena natjecanja imaju junirske reprezentacije pa će biti zanimljivo vidjeti koje su mogućnosti naših klinaca u odnosu na konkurenciju.

'Koristim priliku pozvati sve koji su u mogućnosti tijekom sljedećih tjedan dana navrate u SD Žatika i na djelu vide najbolje svjetske pikadiste, i usput podrže naše igrače i reprezentaciju. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli', rekao je Vukoja.