SMARTFONI

Apple obećava lakšu izmjenu baterije iPhonea

02.07.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Američka kompanija u najnovijoj objavi za javnost promovira odgovorniji servisni proces s naglaskom na samodijagnostiku i dugotrajnost telefona kojeg ste, realno, prilično skupo platili

Apple će uskoro olakšati zamjenu baterija i zaslona jer je otkrio novi fokus na nastojanju da njegovi iPhone i drugi uređaji rade što duže. Tvrtka će, kažu, ponuditi više informacija o tim zaslonima i baterijama kada se stave u iPhone, piše The Independent.

Riječ je o nizu novih ažuriranja usmjerenih na dugovječnost. Najavio je da će proširiti svoj alat za 'dijagnostiku samouslužnih popravaka' koji ljudima omogućuje analizu problema s vlastitim uređajima, kao i objavljivanje novog rada pod nazivom 'Dugovječnost, po dizajnu' koji pokušava objasniti kako se pokušava produljiti vijek trajanja tih uređaja.

Taj dokument kaže da Apple 'uvijek radi na stvaranju najboljeg iskustva za klijente, zbog čega dizajnira proizvode koji traju'. Navodi da cilj počinje na početku procesa projektiranja i integrira predviđanja buduće upotrebe.

Apple je tijekom godina često bio optuživan da u uređaje ugrađuje 'planirano zastarijevanje', odnosno da se uređaji počnu kvariti ili usporavati nakon tvornički određenog roka, čime se korisnici potiču na kupnju novih. No tvrtka je rekla da podaci pokazuju da su njezini uređaji zapravo dugotrajniji od konkurenata: iPhonei zadržavaju 40 posto veću vrijednost od konkurencije, rekli su, a stotine milijuna njih koriste se unatoč tome što su stari više od pet godina.

Dio Appleovog rada na produljenju životnog vijeka uređaja bio je na popravljivosti, iako je ranije navodio da je to u sukobu s izgradnjom uređaja da traju. Sada je najavio nove alate koji će poboljšati rad tih uređaja nakon što se poprave. Apple koristi sustav koji se zove uparivanje dijelova što znači da je, na primjer, iPhone povezan sa svojim zaslonom i baterijom i da se oni ne mogu mijenjati. Apple kaže da je to za dobrobit korisnika jer znači da je zaslon posebno kalibriran za specifični uređaj.

Sada će, međutim, 'olabaviti' neka od tih ograničenja.

Trenutačno zamjenski zaslon ne može koristiti Appleovu značajku True Tone, koja se prilagođava ambijentalnom svjetlu. Baterije također propuštaju značajke softvera kao što je analiza stanja baterije. Sada će zamjene treće strane dobiti neke od istih značajki. True Tone će biti uključen i Apple će dati bolju metriku stanja baterije o baterijama trećih strana.

Međutim, značajka dolazi s nekim nedostacima. Apple će upozoriti da će True Tone biti točan samo 'do najbolje izvedbe koja se može pružiti', a značajke baterije će upozoriti da ih se ne može provjeriti.

Apple je isto naglasio da se neke zamjenske baterije prodaju kao nove, ali su zapravo rabljene. To bi moglo značiti da bi, primjerice, podaci o njihovom zdravstvenom stanju mogli biti netočni.