ZAKON O DIGITALNIM TRŽIŠTIMA

EU optužuje Apple za kršenje zakona o digitalnoj konkurenciji

24.06.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Regulatori Europske unije optužili su Apple za kršenje novih pravila o digitalnom natjecanju, sprječavajući programere softvera u AppStoreu da preusmjeravaju korisnike na alternativne kanale za ponude i sadržaj

Europska komisija objavila je da je, prema preliminarnim nalazima istrage, američka tvrtka prekršila Zakon o digitalnim tržištima EU-a (DMA). DMA je sveobuhvatan skup propisa čiji je cilj spriječiti tehnološke divove da zauzmu digitalna tržišta. Komisija je naela da Appleova pravila AppStorea 'sprječavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na alternativne kanale', piše CNBC.

Apple Inc. izjavio je da je tijekom proteklih nekoliko mjeseci 'napravio niz promjena kako bi bio u skladu s DMA, što je bio odgovor na povratne informacije od programera i Europske komisije'.

Apple bi se mogao suočiti s kaznama do deset posto ukupnog svjetskog godišnjeg prometa tvrtke ako se utvrdi da krši DMA. EU je otvorio istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete u ožujku prema DMA-u, čiji je cilj oslabiti moć velikih tehnoloških tvrtki.

Američki tehnološki div Apple ove je godine bio na nišanu EU-a. Regulatori su u ožujku kaznili Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe. Pravila upravljanja također su bila u fokusu te istrage.

Apple je napravio neke velike promjene u svojoj trgovini aplikacija u EU ove godine u iščekivanju DMA. Tvrtka sada dopušta preuzimanje aplikacija s web stranica, kao i trgovina aplikacijama trećih strana na svojim uređajima. No Komisija je također izrazila zabrinutost zbog nekih Appleovih novih praksi.

Apple i dalje naplaćuje 'naknadu za temeljnu tehnologiju' od 50 centi po instaliranoj aplikaciji za preuzimanje izvan vlastite App Store. Komisija je rekla da ispituje je li to u skladu s DMA.

sve osim nogometa

Učitavanje...