PIN NIJE DOVOLJAN

Bankomati budućnosti žele vidjeti vaše lice

03.07.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Kockarski centar svijeta Makao u Kini nadogradit će svih svojih 1200 bankomata kamericama za prepoznavanje lica korisnika. Na ovaj način Kina želi spriječiti gubitak novca iz zemlje...

Tko god u Posebnoj upravnoj regiji NRK Makao poželi novac s bankomata, pored ubacivanja bankovne kartice i tipkanja uobičajenog PIN koda morat će gledati nepomično u kamericu šest sekundi kako bi mu se prepoznalo lice. Tako u ovoj zemlji žele povećati bankovnu sigurnost, ali i obratiti pažnju na to što tko čini s novcem - i kada. 

Cijela priča ipak ima bogatiju pozadinu. Kineske vlasti su zabrinute jer velik dio njihova novca završava izvan zemlje. Navodno je oko 816 milijardi dolara već otišlo iz Kine, kako od strane običnih građana, tako i službenika koji su u toj igri. Kinezi vjeruju da je njihova regija Makao prava meka za one koji žele izvući novac iz zemlje. 

Bloomberg izvještava da prepoznavanje lica cilja upravo na njih. Neki ljudi podignu određene iznose s bankomata, odu se kockati uz vrlo niske iznose, zamijene valutu za nešto drugo te ju pošalju izvan zemlje. 

Posrijedi je istovremeno jasan prikaz toga kako se na privatnost i slobode gleda u drugim zemljama svijeta, iako se prepoznavanje lica danas može naći praktički na svakom koraku.

Paralelno s tim, tu je i informacija da će globalno biometrijsko tržište eksponencijalno rasti. Prihodi od softvera i hardvera koji se bave skeniranjem očiju, lica, glasa i otiska prstiju do 2025. godine mogli bi skočiti na 15,1 milijardu dolara. To je značajan skok u odnosu na prošlogodišnje prihode od 2,4 milijarde dolara. 

Neki analitičari vjeruju i kako je ovo logičan potez za bankomate diljem svijeta, iako je regulativa vrlo upitna.