HIGH-TECH POLICIJA

Britanska policija uhvatila bjegunca zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica

09.06.2017 u 13:27

Bionic
Reading

Južnovelške policijske snage priopćile su kako su iskoristile tehnologiju automatskog prepoznavanja lica kako bi uhvatili bjegunca. AFR (Automatic Facial Recognition) sustav je kojeg policijske snage diljem Ujedinjenog Kraljevstva već neko vrijeme testiraju, no čini se da je ovo prvo uhićenje ovakve vrste

ArsTechnica prenosi kako je još u travnju najavljeno kako će policijske snage početi koristiti tehnologiju na strateškim lokacijama oko gradskih centara, a kako bi se pripremili na finale UEFA Champions League natjecanja održanog 3. lipnja. Uhićenje se odvilo 31. svibnja, nekoliko dana prije same utakmice pa nije jasno jesu li policijske snage tek nastavile testirati AFR tehnologiju prije utakmice ili je sve bio splet okolnosti. 

Bilo kako bilo, policijski kombi opremljen tehnologijom prepoznao je lice bjegunca u sustavu kojih sadrži 500 tisuća fotografija, no tehnički detalji nisu potpuno jasni. 

Postoji li neka središnja baza iz koje vozila opremljena kamerama crpe informacije, obrađuju li te informacije na licu mjesta ili u nekom podatkovnom centru - pitanja je mnogo. Što god da u igri bilo, južnovelška policija je izjavila kako je spremna na još značajnije širenje tehnologije. 

'Svijet u kojem živimo se mijenja i s tim doalzi potreba za promjenom načina na koji radimo svoj posao. Ulažemo u to da naši službenici imaju alate i tehnologiju kako bi učinkovitije zaštitili naše zajednice. Kako se tehnologija bude razvijala u budućnosti, tako će i način na koji policijske snage funkcioniraju', izjavio je za ArsTechnicu pomoćnik šefa policije, Richard Lewis.

Na koji način se pak fotografije prikupljaju za te svrhe, već je upitno. Privatnost više ne postoji te ostaje samo pitanje na koji će se način koristiti danas i sutra dostupne tehnologije. 

Borci za privatnost zbog nejasnih podataka oko ovog policijskog sustava smatraju da su brojne stvari poput 'Big Brothera' - posebno ako se u bazi podataka sa slikama nalaze i snimke onih koji su naknadno proglašeni nevinima. S druge strane, zahvaljujući CCTV sustavu, vlasti na Otoku mogu snimiti brdo dodatnog sadržaja, što je poseban problem.