PRVO ISTRAŽIVANJE

Bebe koje se igraju na iPadu kasnije počnu pričati

06.05.2017 u 07:48

Bionic
Reading

Mladi roditelji možda se s razlogom brinu ako njihovo dijete provodi previše vremena s mobilnim uređajima i gadgetima. Barem to sugerira novo istraživanje, koje korištenje takvih uređaja od malih nogu dovodi u vezu s kašnjenjem razvoja govora

Nerijetko se danas od starijih zna čuti kako 'klinci danas provode previše vremena za ekranima'. Dok je u pitanju kakva tipična izjava za nekoga tko nije odrastao u ovoj zlatnoj eri digitalnih tehnologija, čini se kako iza nje možda postoji i pokoji valjan argument. 

Za sada je jednostavno premalo istraživanja koja na potpuno provjerljiv način demonstriraju kako korištenje tehnologije od malih nogu utječe na razvoj. To se posebno tiče pametnih telefona, tableta i drugih gadgeta sa ili bez zaslona. 

Na ovogodišnjem događanju Pediatric Academic Societies Meeting predstavit će se upravo jedno novije istraživanje koje je pronašlo vezu između korištenja spomenutih uređaja i kasnijeg razvoja govora kod djece u dobi između šest mjeseci i dvije godine. 

Što su djeca iz istraživanja više koristila mobilne uređaje, to je bilo izglednije da će kasnije početi pričati. Međutim, korelacija ne podrazumijeva i uzročnost

'Vjerujem kako je ovo prvo istraživanje koje proučava korištenje mobilnih uređaja i komunikacijske odgode kod djece', izjavila je Catherine Birken, znanstvenica, pedijatrica i koautor novog istraživanja. U istraživanju je sudjelovalo 900 beba od 18 mjeseci starosti, a u sklopu njega su njihovi roditelji prijavljivali koliko vremena dnevno koriste mobilne uređaje. Roditelji su zapravo pratili više parametara, a posebno komunikaciju djece - koliko riječi koriste, koliko često i sl.

Istraživanje je pokazalo kako je 20 posto djece provelo prosječno 28 minuta dnevno korištenjem zaslona. Svakih pola sata više dnevno bilo je povezano s 49 posto višim rizikom od kašnjenja govora. Zanimljivo je i to kako u drugim aspektima komunikacije (geste, govor tijela i društvene interakcije) nije pronađena slična veza. 

I dok je naizgled lako izvući neke zaključke - za bilo što konkretno (a kamoli uvođenje zabrana) je jednostavno još prerano.

Birken upozorava kako se na temelju istraživanja ne mogu i ne smiju izvlačiti definitivni zaključci. Ona poziva tek na dalja i mnogo detaljnija istraživanja (barem longitudinalnog tipa), iz jednostavnog razloga što korelacija ne podrazumijeva i uzročnost

Ipak, AAP (American Academy of Pediatrics) je istraživanjem potvrdio svoju preporuku da mlađi od 18 mjeseci nemaju što raditi s mobilnim tehnologijama, izuzme li se video čavrljanje s obitelji. Pedijatri vjeruju kako šum i aktivnosti vezane uz zaslone uređaja mogu dovesti do odvajanja male djece od roditelja. 

Što se tiče starijih beba (dobi od 18 do 24 mjeseca), AAP je odustao od potpune zabrane te predložio pažljivu roditeljsku kontrolu, kako bi što bolje razumjeli što dijete osjeća i vidi. 

Proboj tehnologija je jednostavno nezaustavljiv. Dok je 2011. godine prema istraživanju organizacije Common Sense Media tek 10 posto mlađih od dvije godine koristilo mobilni uređaj, već 2013. rezultati su narasli na preko 40 posto. Do danas je broj sasvim sigurno viši. 

CNN