VISOKI NAPON

BMW, Ford i VW grade mrežu punjača puno snažnijih od Teslinih

30.11.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Top imena auto industrije udružuju se u stvaranju široke europske mreže za brzo punjenje te obećavaju tisuće punjača do 2020. godine

Novi zajednički pothvat jednih od najvećih imena u automobilskoj industriji je stvaranje nove ultrabrze i snažne infrastrukture za punjenje električnih automobila. Tako su BMW grupa, Daimler AG, Ford i Volkswagen sa svojim brandovima Porscheom i Audijem potpisali Memorandum o razumijevanju za suradnju i stvaranje potpuno neovisne mreže punjača koja će biti smještena duž glavnih europskih autocesta.


Mreža će koristiti standard Kombiniranog sustava punjenja (CCS), koji koristi oba konektora, i za AC i za DC struju. U budućnosti će ovi sustavi biti sposobni puniti automobil na 350 kW, dok je npr Tesla Supercharger punjač na DC sustavu i omogućuje do 120 kW snage po automobilu. Nova grupa obećava da će njihova mreža biti znatno brža od svih stanica za punjenje dostupnih danas što će omogućiti da se automobili napune u minuti.

Početak gradnje mreže je planiran tijekom 2017., 400 lokacija već je osigurano, a vozači će imati pristup tisućama novih električnih punionica do kraja desetljeća. Naravno, to se poklapa s planovima ovih, ali i drugih velikih proizvođača automobila koji će do 2020. na tržište izbaciti puno novih modela. Šest proizvođača automobila bit će ravnopravni partneri u ovom novom pothvatu te će svakako potaknuti i druge proizvođače da sudjeluju u izgradnji nove mreže.