NOVE ZNAČAJKE

Borba protiv seksualne iznude: Instagram uvodi dodatne sigurnosne alate

18.10.2024 u 10:27

Bionic
Reading

Poznata društvena mreža donosi dodatne mjere kojima će blokirati neovlašteno preuzimanje i snimanje slika koje se mogu gledati jednom

Instagram će spriječiti ljude da prave snimke zaslona ili snimaju slike i videozapise namijenjene za jednokratno gledanje, kao dio 'stalnih napora' za sprječavanje seksualne iznude na platformi. Njegova matična kompanija Meta najavila je u četvrtak nove značajke koje imaju za cilj zaštititi tinejdžere od toga da budu prevareni kako bi poslali intimne slike prevarantima i potom bili ucijenjeni njima.

Alati koji su ranije testirani, a koji zamućuju golišave slike u porukama te skrivaju popise sljedbenika i onih koje korisnici prate od potencijalnih računa za seksualnu iznudu, također će postati trajni.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada britanski regulator za komunikacije Ofcom upozorava da će društvene mreže biti kažnjene ako ne uspiju zaštititi djecu. NSPCC je izjavio da su ove promjene 'korak u pravom smjeru'.

Međutim, Richard Collard, zamjenik voditelja politike za sigurnost djece na internetu, rekao je da 'ostaje pitanje zašto Meta ne uvodi slične zaštite na svim svojim proizvodima, uključujući WhatsApp, gdje se grooming i seksualna iznuda također odvijaju u velikim razmjerima'.

Agencije za provođenje zakona diljem svijeta izvještavaju o porastu broja prijevara seksualne iznude na društvenim mrežama, pri čemu su najčešće ciljana skupina tinejdžeri. Britanska Internet Watch Foundation izvijestila je u ožujku da se 91 posto prijava za seksualnu iznudu koje su primili u 2023. godini odnosi na dječake, piše BBC.

Novi alati uključuju sprječavanje mogućnosti snimanja zaslona slika i videa poslanih putem Instagram poruka s opcijama 'jednokratno gledanje' ili 'dopušteno ponovno gledanje' - koje korisnici mogu odabrati prilikom slanja slike ili videa putem izravnih poruka. Ovo će se također primjenjivati na web verziju Instagrama. Antigone Davis, Metina šefica globalne sigurnosti, izjavila je da Instagramova nova kampanja ima za cilj pružiti djeci i roditeljima informacije o tome kako prepoznati pokušaje seksualne iznude u slučaju da prevaranti zaobiđu postojeće alate za otkrivanje.

'Ugradili smo zaštite kako bi roditelji bili bez brige kada je u pitanju zaštita njihovih tinejdžera,' rekla je za BBC News. 'Ipak, ovo je vrsta zločina u kojem će prevaranti uvijek pokušavati zaobići sve zaštitne mjere koje uvedemo.'

Što je seksualna iznuda?

Seksualna iznuda podrazumijeva situaciju u kojoj prevaranti navode ljude da im pošalju seksualno eksplicitan materijal, a zatim ih tim materijalom ucjenjuju. Ovaj oblik intimnog zlostavljanja postaje dominantan na internetu.

Sram, stres i izolacija koje žrtve osjećaju, često uz prijetnje da će njihove slike biti javno podijeljene ako ne plate ucjenjivače, doveli su do toga da su neki počinili samoubojstvo. Ros Dowey, majka 16-godišnjeg Murrayja Doweyja, koji si je 2023. godine oduzeo život nakon što ga je banda za seksualnu iznudu ciljala na Instagramu, ranije je rekla za BBC da Meta 'nije učinila ni približno dovoljno kako bi zaštitila našu djecu dok koriste njihove platforme.'

Meta je izjavila da su nove sigurnosne značajke i kampanja osmišljene da se nadovežu na alate koji su tinejdžerima i roditeljima već dostupni na platformi.

Također će sakriti popise ljudi koje korisnici prate i njihovih sljedbenika od potencijalnih računa za seksualnu iznudu. Stručnjak u polju zaštite od seksualne iznude Paul Raffile rekao je za BBC u svibnju da prevaranti često traže tinejdžerske račune u popisima sljedbenika i onih koje korisnici prate, pretražujući srednje škole i sportske timove na platformama.

Meta trenutačno prebacuje mlađe od 18 godina u 'tinejdžerske račune' na Instagramu sa strožim postavkama koje su uključene prema zadanim postavkama - uz roditeljski nadzor potreban za mlađe tinejdžere koji žele isključiti te postavke.

No, neki roditelji i stručnjaci smatraju da sigurnosni alati za tinejdžerske račune prebacuju odgovornost za prepoznavanje i prijavljivanje potencijalnih prijetnji na njih. Dame Melanie Dawes, izvršna direktorica regulatora Ofcom, izjavila je za BBC da je odgovornost na tvrtkama, a ne na roditeljima ili djeci, da osiguraju sigurnost korisnika na internetu prije nego što nadolazeći Zakon o sigurnosti na internetu 2025. godine stupi na snagu.