ZLOSTAVLJANJE NA POSLU

Uhodio kolegu godinu dana pa dobio otkaz. Potom ga je Meta ponovno zaposlila

02.10.2024 u 11:14

Bionic
Reading

Zaposlenik Mete podnio je tužbu protiv tvrtke navodeći odmazdu i nemar nakon što je tehnološki div ponovno zaposlio bivšeg zaposlenika optuženog za uhođenje i uznemiravanje

Bivši zaposlenik Mete, vlasnika Facebooka i Instagrama, James Napoli podnio je tužbu protiv tvrtke jer je ponovno zaposlila osobu koja ga je prethodno uhodila i uznemiravala. Tužba, podnesena na Vrhovnom sudu države New York, optužuje Metu za kršenje zakona o ljudskim pravima grada New Yorka te za nemar zbog toga što su omogućili povratak te osobe u radno okruženje.

U tužbi se optužena osoba spominje pod inicijalima G.F., a prethodno je bila na Metinom popisu osoba koje se ne smiju ponovno zaposliti ('Do Not Hire'). Napoli je ranije prijavio G.F.-a odjelu za ljudske resurse nakon uznemirujućeg incidenta, tijekom kojeg je iznio zabrinjavajuće komentare.

Uznemiravanje se potom pojačalo – G.F. je slao brojne poruke Napoliju, kontaktirao s njegovim članovima obitelji i čak se pojavio ispred njegova doma.

Povratak u Metu

Nakon što je G.F. stavljen na Metin popis 'Do Not Hire', Napolija su uvjeravali da se tu osobu neće ponovno zaposliti niti će dobiti pristup uredima. Međutim u siječnju 2024. godine, nakon što je Meta smanjila svoj tim za regrutaciju kao dio velikih otpuštanja, G.F. je greškom ponovno zaposlen kao vanjski suradnik.

Napoli je za to saznao kada je dobio poruku od G.F.-a putem internog sustava za komunikaciju tvrtke. Usprkos ranijim uvjeravanjima da G.F. neće biti ponovno zaposlen, opet se našao u opasnoj situaciji. G.F. je ubrzo ponovno dobio otkaz, no tada je uznemiravanje postalo još gore – postalo je opsesivno i nasilno.

U tužbi Napoli tvrdi da Meta nije uspjela zaštititi njega i njegove suradnike, iako je znala za opasnost koju predstavlja G.F. Osim toga, kaže da je krenula odmazda Mete protiv njega nakon što je prijavio zabrinutost zbog ponovnog zapošljavanja G.F.-a.

Kako navodi, uklonili su ga s važnih projekata i smanjili mu radne odgovornosti. U tužbi Napoli traži odštetu te donošenje sudske odluke koja bi spriječila Metu da ponovno zaposli G.F.-a i zabranila tvrtki daljnje diskriminatorne ili osvetničke radnje protiv njega.

Odlučio je javno ispričati svoju priču jer želi da Meta provede reforme koje bi spriječile ponavljanje ovakve situacije. 'Svi zaslužuju sigurno radno okruženje', izjavio je Napoli, naglašavajući da trenutni procesi unutar Mete nisu dovoljni za sigurnost zaposlenika. Kompanija se još uvijek nije očitovala o ovoj tužbi, piše CNBC.