CARLO ACUTIS

'Božji influencer': Talijanski gejmer postat će prvi milenijski svetac

04.07.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Acutisu se pripisuju dva čuda koja upotpunjuju uvjete za proglašenje svetim. Tinejdžer koji je 2006. umro u 15. godini života bio je poznat po korištenju računalnih vještina za 'širenje svijesti o katoličkoj vjeri'

Talijanski tinejdžer postat će prvi milenijski svetac Katoličke crkve nakon što su crkvene vlasti odobrile njegovu kanonizaciju. Carlo Acutis, koji je 2006. u dobi od 15 godina umro od leukemije, bio je poznat po korištenju svojih računalnih vještina za širenje svijesti o katoličkoj vjeri i zaradio je nadimak 'Božji influencer'.

Priznanje sveca u Katoličkoj crkvi može potrajati desetljećima, no Acutisov slučaj se brzo 'pomaknuo', s obzirom na to da je tinejdžer imao vjerne sljedbenike diljem svijeta. Acutisova se priča smatra dosta korisnom za Katoličku crkvu koja se želi bolje povezati s mlađom generacijom u digitalnom dobu.

Crkveni proces proglašenja svetim obično zahtijeva da kandidati imaju dva čuda koja im se pripisuju, a svako navodno nadnaravno događanje zahtijeva detaljnije ispitivanje. U svibnju je papa Franjo priznao drugo čudo koje se pripisuje Acutisu, odluka koja mu je otvorila put da bude proglašen svecem.

Put prema svetosti

Ostao je još jedan posljednji korak, dovršen u ponedjeljak, kada je Vatikan objavio da je papa odlučio da će se kanonizacija nastaviti, nakon što su kardinali glasali za Acutisovo proglašenje svetim. Međutim, datum njegove kanonizacije tek treba biti određen, iako će se to vjerojatno dogoditi tijekom 2025. godine.

Ceremonija kanonizacije, za koju se očekuje da će se održati na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred desecima tisuća i kojom će predsjedati papa, bit će trenutak u kojem će Acutis biti službeno proglašen svetim, što znači da Katolička crkva diljem svijeta može po njemu može imenovati župe i škole. Acutis, koji je bio obožavatelj videoigara, računalstva i nogometa, povezuje se s ozdravljenjem dvoje djece koja su mu se molila, piše CNN.

Acutisa, koji je rođen u Londonu u Engleskoj 1991. godine (što ga izravno svrstava u kohortu milenijskih generacija) prijatelji i obitelj se sjećaju kako je uživao u igranju videoigara poput Haloa, Super Maria i Pokémona.

Tijekom svog kratkog života također je postavio web stranicu na kojoj je dokumentirao izvještaje o čudima koja su se događala u različitim dijelovima svijeta. Uz računalstvo i igranje, Acutis je svirao saksofon i uživao u nogometu, a volio je životinje i snimao je kratke duhovite filmove o svojim psima.

Njegova majka, Antonia Salzano, opisala je svog sina kao 'znak nade' koji pokazuje da je svetost danas moguća. Rekla je da je njezin sin kupio PlayStation kad je imao osam godina, ali se ograničio na jedan sat igranja tjedno jer je bio oprezan da bi to moglo izazvati ovisnost. Također je bio svjestan 'opasnosti interneta'.

Salzano nadodaje da je dječak od svoje devete godine provodio vrijeme pomažući beskućnicima u Milanu, dajući svoj džeparac onima koji spavaju na ulici. Objasnila je da je inzistirao na tome da ima samo jedan par cipela kako bi mogao uštedjeti novac za pomoć siromašnima.

Acutis je beatificiran i proglašen blaženim 2020. nakon svog prvog čuda, kada je navodno izliječio brazilskog dječaka koji zbog urođene mane na gušterači nije mogao normalno jesti hranu. Navodno je ozdravio nakon što je njegova majka rekla da se molila Acutisu da posreduje i pomogne u izlječenju njezina sina.

Drugo čudo koje se pripisuje Acutisu odnosi se na izvješće o ozdravljenju djevojke iz Kostarike koja je pretrpjela ozljedu glave nakon pada s bicikla u Firenci gdje je studirala. Njezina je majka rekla da se molila za oporavak svoje kćeri na Actuisovom grobu u Asizu.