ISPROBALI SMO

Cat S42 - izdržljiv, robustan i pun kompromisa

01.08.2020 u 16:03

Bionic
Reading

Cat S42 nije pametni telefon za svakoga, već uređaj namijenjen prvenstveno razmjerno uskoj publici, vjerojatno spremnoj odustati od koječega kako bi dobila smartfon na koji se može osloniti u gotovo bilo kojoj prilici

Kao i drugi uređaji s kojima dijeli kategoriju, Cat S42 nije pametni telefon za svakoga, već uređaj namijenjen prvenstveno razmjerno uskoj publici sastavljenoj od vojnika, policajaca, vatrogasaca, zdravstvenih i drugih djelatnika.

To se odabrano društvo može proširiti zaljubljenicima u ekstremne sportove svih vrsta i onima među nama koji su toliko nespretni da su u stanju ispustiti bilo što u bilo kojem trenutku, ali vjerojatno ne i puno dalje od toga.

Imajući to na umu, pogledajmo što nam Cat S42 može ponuditi.

Prije svega - otporan i robustan

Otporan na vodu i prašinu (IP68, funkcionirat će ako ga uronite na do metar i po dubine ne dulje od 35 minuta), kao i na padove na čeličnu površinu s visine do 180 centimetara.

Zadovoljava standard MIL-STD-810H. Riječ je o standardu izdržljivosti američke vojske za koji uređaj mora proći ukupno 29 testova kojima će biti ispitana njegova otpornost na padove i druge šokove, vibracije, ekstremne temperature, vlagu, sol u zraku, pijesak i prašinu...

Testiranja ovog tipa datiraju još iz 1945. godine, kad su se pojavile prve specifikacije za formaliziranje metodologije testova u simuliranim uvjetima okoliša. Aktualno izdanje standarda 810H na snazi je od veljače 2019. godine. Njegove uvjete zadovoljava, recimo, i nedavno predstavljeni smartfon s termalnom kamerom Cat S62 Pro.

Kraće rečeno, to znači kako je Cat S42 prošao najstrože testiranje izdržljivosti dostupno na tržištu.

  • +9
Cat S42 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

'Upakiran' u rebrastu gumu, s poklopcima za sve utore i otvore osim za zvučnik na donjem bridu desno, Cat S42 je velik i težak pametni telefon.

Zahvaljujući zaštitnom staklu Gorilla 5 na zaslonu ne morate gubiti živce ako ga slučajno stavite u isti džep s ključevima ili drugim smartfonom, ali ipak to ne preporučujem kao stalnu praksu ako nemate doista velike džepove.

Guma je sjajna stvar

Na desnom bridu su dvije tipke za regulaciju jačine zvuka i tipka za uključivanje/isključivanje (nazubljena). Na suprotnoj strani su ladica za kartice SIM i microSD te programabilna tipka bakrene boje. Sve je tipke lako dohvatiti i koristiti. Programibilnu možete upogoniti za rješenja koja podržavaju Push-to-Talk, ali ju i pretvoriti u, primjerice, okidač za kameru.

Na gornjem rubu desno je 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, dok je donji rezerviran za utor za mikro USB (sredina) i zvučnik (desno). Ladica za kartice, ulaz za slušalice i utor za mikro USB imaju gumene poklopce koji trebaju biti upotrijebljeni ako želite da je Cat S42 u potpunosti otporan na vodu i prljavštinu.

Rebrasta guma kojom je Cat S52 obložen i ojačan sjajna je stvar. Ne samo što će amortizirati udarac pri padu, već će i onemogućiti klizanje po glatkim površinama (za koje se izvanredno dobro 'drži'), ali i olakšati rukovanje uređajem u rukavicama ili s vlažnim rukama.

Solidan zaslon

Opremljen je IPS LCD zaslonom dijagonale 5,5 inča (13,9 centimetara), HD+ razlučivosti 1440 puta 720 piksela (gustoća 239 piksela po inču) s podebljim obrubom. U usporedbi s novijim modelima smartfona, to su razmjerno skromne specifikacije, što se i vidi.

U pitanju je solidan zaslon, svijetao i jasan, s dobrim kutovima vidljivosti na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Nije spektakularno dobar, niti će ponuditi naročito velik užitak pri gledanju multimedijskih sadržaja, ali to mu ni nije svrha.

Ako treba nastaviti raditi svaki put nakon što ga ispustite na tvrdu površinu, neki kompromisi su nužni. Više mi je zasmetalo to što sporo reagira na dodir i što mu treba vremena kako bi se prilagodio na okolišnu rasvjetu.

Potonje nije naročiti problem (iako je znalo biti iritantno), dok je spori odziv vjerojatno posljedica prilagodbe zaslona na ekstremne uvjete rada. Pripremite se, dakle, na to da neće raditi brzo kako ste navikli.

S druge strane, doista ga je moguće koristiti mokrim prstima i s rukavicama. I jedno i drugo može biti prilično korisno, naročito tijekom rada na terenu, ali i na, primjerice, plaži.

Procesor bi mogao (i trebao) biti jači

Cat S42 pogone četverojezgreni procesor Mediatek Helio A20 radnog takta do 1,8 GHz i grafička kartica IMG PowerVR GE830, uz tri gigabajta radne memorije i 32 GB memorije za pohranu.

U Bullitu, tvrtki koja proizvodi smartfone iz serije Cat, namjerno ne koriste najnovije procesore kako bi držali cijenu uređaja dovoljno niskom te osigurali tri do pet godina ključnih softverskih nadogradnji.

To je legitimna poslovna strategija, naravno. Ali rezultat je uređaj koji radi prilično sporo u svim bitnim aspektima, od otvaranja aplikacija i prebacivanja iz jedne u drugu do surfanja webom.

Cat S42 će obaviti gotovo sve što zatražite od njega, samo što će to učiniti sporije. Za neposredno obavljanje posla to možda i neće toliko smetati. Za sve drugo... Pa oboružajte se strpljenjem.

Gore navedena štednja odnosi se, čini se, i na količinu memorije za pohranu. U Cat S42 ugrađeno je tek 32 GB, što je vrlo skromno. Srećom, moguće ju je proširiti korištenjem kartice microSD za dodatnih 128 GB, i to bez žrtvovanja jedne od dvije kartice SIM.

Slabe kamere, odlična baterija i zvučnik

Što se kamera tiče, Cat S42 je opremljen s dvije. Stražnja ima senzor od 13 megapiksela i otvor blende f/2.0, prednja senzor od pet MP. Obje će ponuditi prihvatljive fotografije uz odgovarajuću razinu rasvjete, ali ne očekujte previše. Definitivno nisu jača strana ovog uređaja.

  • +6
Cat S42 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Baterija je odlična. Može bez problema izdržati puna dva dana, uz ne naročito intenzivno korištenje i dulje. Nažalost, za punjenje koristi već pomalo zastarjeli microUSB i - iako Cat S42 nominalno podržava brzo punjenje - za dosezanje punog kapaciteta (4200 mAh) od nule morat ćete odvojiti puna tri sata.

Zvučnik je mono, ali je glasan, jasan i bez distorzije pri jačoj reprodukciji. Bez problema ćete ga čuti i u glasnijim okruženjima.

Softver: Hrpa predinstaliranih aplikacija

Cat S42 dolazi s predinstaliranim operativnim sustavom Android 10, uz mogućnost nadogradnje na njegovo naredno izdanje, 11.

Za smartfon s razmjerno malo memorije predinstalirana je i impresivna količina aplikacija - nemali broj Googleovih, Facebook, Instagram, Skype, Zello... - kako bi ga se učinilo što pogodnijim za poslovne ljude, valjda. Ako je tomu doista tako, treba svakako razmotriti povećanje memorijskog kapaciteta. Većinu navedenog je, srećom, moguće deinstalirati.

Uvrštena je mapa Toolbox s ponudom niza poslovnih aplikacija, za koje u pravilu treba nešto platiti kako bi ih se moglo koristiti, kao i podrška za Android Enterprise i Google Zero-touch Enrollment te zajamčene sigurnosne zakrpe svakih 90 dana tijekom dvije godine.

U radu sa softverom nije bilo primjetnih problema. Funkcionirao je glatko, ako i sporo, ali za to je odgovoran procesor.

Trebate li kupiti Cat S42?

Kao što rekoh na početku, Cat S42 nije smartfon namijenjen širokoj potrošačkoj populaciji, već užoj skupini koja je spremnija na kompromise kojima obiluje ovaj uređaj.

Po izdržljivosti i robusnosti nema puno konkurencije vrijedne spomena. Može se pohvaliti odličnom baterijom, vrlo dobrim zvučnikom i razmjerno niskom cijenom te setom alata i servisa namijenjenih podršci za poslovanje.

Prednost su i programabilna tipka, ugrađeni NFC te FM radio, kao i to što ga možete oprati toplom vodom i sapunom.

Ali zaslon je tek solidan, a kamere i procesor osrednji. Nekome bi također moglo zasmetati to što nema ugrađenu biometrijsku zaštitu (dostupni su zaključavanje na PIN i Android Smart Lock).

Cat S42 - ključne specifikacije

Dimenzije: 161,3 puta 77,2 puta 12,7 milimetara

Težina: 220 grama

Zaslon: 5,5 inča (13,9 cm) LCD, 1440 puta 720 piksela, 18:9

Procesor: četverojezgreni MediaTek Helio A20 MT 6761D do 1,8 GHz

RAM: tri GB

Memorija: 32 GB

Kamere:

- stražnja: 13 MP, f/2.8, PDAF

- prednja: pet MP

Baterija: 4200 mAh, Li-Ion, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje

Povezivanje: microUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 i 5 GHz), 4G/LTE, Bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: e-kompas, blizina, okolišno svjetlo; GPS/A-GPS; jedna ili dvije kartice SIM

Operativni sustav: Android 10 (moguća nadogradnja na 11)

Boja: crna

Cijena: od 2094 kune (Nabava.net)

Ustupio: Bullit