AI ALATI

ChatGPT uvodi Canvas, novo sučelje za programiranje i pisanje

04.10.2024 u 12:51

Bionic
Reading

Najnovija nadogradnja za popularni chatbot donosi učinkovitije sučelje prilagođeno manjim uređivanjima

OpenAI je u četvrtak predstavio novi način interakcije s ChatGPT-jem - sučelje koje nazivaju 'platno' (canvas), na kojem se otvara poseban prozor uz uobičajeni chat prozor, koji služi kao radni prostor za pisanje i kodiranje. Korisnici mogu generirati tekst ili kod izravno na 'platnu', a zatim označiti dijelove rada kako bi ih model mogao urediti.

Canvas se u četvrtak počeo uvoditi u beta verziji za ChatGPT Plus i Teams korisnike, dok će Enterprise i Edu korisnici dobiti pristup sljedeći tjedan.

Nekoliko pružatelja AI usluga za potrošače usmjerava se prema podesivim radnim površinama kao praktičnom načinu korištenja generativne umjetne inteligencije.

Novo ChatGPT sučelje nudi slične značajke kao Anthropicov Artifacts, koji je pokrenut u lipnju, kao i popularni alat za kodiranje Cursor. OpenAI nastoji uskladiti ponude konkurenata i lansirati potpuno nove mogućnosti u ChatGPT-u kako bi povećao broj svojih plaćenih korisnika.

Današnji AI chatbotovi ne mogu dovršiti velike projekte iz jednog unosa, ali mogu stvoriti dobru polaznu točku. Alati poput Canvasa omogućuju korisnicima da isprave dijelove sadržaja koje je AI generirao bez potrebe da mijenjaju cijeli prompt i generiraju potpuno novi dio koda. 'Ovo je prirodnije sučelje za suradnju s ChatGPT-om', rekao je OpenAI-jev menadžer Daniel Levine u demonstraciji za TechCrunch.

U demonstraciji je Levine morao odabrati 'GPT-4o s Canvasom' iz ChatGPT-ovog padajućeg izbornika modela. Međutim, OpenAI navodi da će se prozori Canvasa automatski pojaviti kada ChatGPT prepozna da bi zaseban radni prostor mogao biti koristan, primjerice za duže tekstove ili složene zadatke kodiranja. Također, možete jednostavno napisati 'koristi Canvas' kako biste automatski otvorili prozor za projekt.

Nakon što platno izađe iz beta verzije, OpenAI novu značajku planira ponuditi i besplatnim korisnicima.