MOBILNI NOVITETI

Ekskluzivno iz Berlina: Honor predstavio nekoliko noviteta, u krupnom planu Honor Magic V3

05.09.2024 u 16:04

Bionic
Reading

Kineski proizvođač je u sklopu sajma IFA održao premijeru preklopnog telefona Magic V3 za globalno tržište, stavivši u prvi plan njegove vrlo zanimljive tehničke specifikacije

Na ovogodišnjem sajmu IFA u Berlinu, Honor je predstavio svoj najnoviji preklopni mobilni uređaj - super tanki Honor Magic V3. Premda nije riječ o premijeri, smartfon koji je izvorno predstavljen 19. srpnja u Kini i dalje plijeni poglede nizom zanimljivih tehnoloških značajki.

Za početak, riječ je o relativno lakom preklopnom uređaju koji teži 226 grama uz vrlo tanki profil koji zahvaljujući kompaktnim čeličnim šarkama iznosi samo 9.2 milimetra. Stražnji dio uređaja 'oklopljen' je vlaknastim materijalom koji, prema Honoru, ima čvrstoću od 5800 MP što je, podsjetimo, rame uz rame materijalima poput kevlara. Razlog za izbor ovog materijala je, pored otpornosti, i smanjenje težine. Čelična šarka napravljena od druge generacije 'Honor Super Steela' ima čvrstoću od 2100 MP, što je postignuto smanjenjem debiljne šarkinog tijela na 2.84 mm.

Konkurentne performanse

Što se performansi tiče, Honor Magic V3 koristi procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 uparen sa tri progresivno skuplje kombinacije zapremnine i RAM-a: 256 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB i 16 GB RAM-a te 1 TB i 16 GB RAM-a.

Hlađenje je omogućeno 'titanijskom parnom komorom' koja za supstrat koristi titan te površinu za odvođenje topline podiže za 22 posto uz smanjenje težine od 40 posto.

Što se ekrana tiče, unutarnji LTPO AMOLED panel od 120 Hz ima dijagonalu 7.92 inča, sa zaštitom 'King Kong Rhinoceros', dok vanjski OLED ekran od 120 Hz stiže s dijagonalom od 6.43 inča.

Što se optike tiče, telefon dolazi s trostukim stražnjim modulom kojeg čine širokokutna kamera od 50 MP, teleskopska kamera od 50 MP i ultra širokokutna kamera od 40 MP. Širokokutna selfi kamerica na unutarnjem ekranu ima rezoluciju od 20 MP, isto kao i selfi kamerica na vanjskom ekranu.

  • +12
Honor Magic V3 predstavljanje IFA 2024 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Na krilima AI-ja

Honor je za obligatorne AI značajke na novom uređaju izabrao Google i beneficije njihovog Gemini AI-ja, nazvavši svoju varijantu primjene Honor AI.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Honor

Kroz ovu suradnju, Magic V3 ima nove funkcije kao što su AI Eraser, Face-to-Face Translation i HONOR Notes. Osim toga, tu je također nova funkcija Magic Portal koja nudi poboljšan multitasking dopuštajući korisnicima da jednostavno dijele i pretražuju informacije zaokruživanjem teksta, adresa ili slika.

AI Eraser je prilično jednostavan jer ima iste funkcije kao i na drugim pametnim telefonima. Što se tiče Prevođenja licem u lice, to je prevoditelj jezika u stvarnom vremenu i podržava 10 jezika - mandarinski, engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, ruski, turski, arapski i bahasa malezijski. S druge strane, HONOR Notes je značajka Glas u tekst s AI tehnologijom prepoznavanja glasa za transkripciju izgovorenih riječi u tekst, koju pokreće Google Cloud.

U odvojenom razgovoru izvršni direktor Honora George Zhao odgovorio je na Tportalovo pitanje vezano uz eventualnu naplatu AI tehnologije temeljene na Cloudu, naglasivši da Honor prije svega planira nadograditi hardver i aplikacije da AI značajke troše čim manje baterije i rade čim brže. Uz velik oslonac na resurse samih uređaja, kineski proizvođač se oslanja na usluge partnera koliko je to nužno. Zhao je također naglasio da kompanija nema planove za naplatu AI funkcije na svojim uređajima. 'Trenunto nemamo nikakvih planova za naplatu AI-ja, no kao i kod svih brzorastućih tehnologija, budućnost je neizvjesna.'

Startni će model koštati 1999 eur.

Novi tanki laptop

Honor je također predstavio i prijenosno računalo MagicBook Art 14 2024. Riječ je o lakom laptopu teškom 1,03 kg debljine 12,95 mm. Računalo ima 14,6-inčni OLED zaslon s omjerom stranica 3:2, tipičnom svjetlinom od 700 nita i rezolucijom 3,120x2,080.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Honor

Kupci mogu birati žele li Intel Core Ultra 5 125H ili Core Ultra 7 155H, s Intel Arc grafikom. Laptop dolazi s 1TB SSD-om i podržava LPDDR5X RAM. Ima šest zvučnika s podrškom za prostorni zvuk i DTS te bateriju od 60 Wh koja se u potpunosti puni za 95 minuta i dostiže 46 posto za 30 minuta. Memoriju je moguće nadograditi do 32 GB RAM-a.

Laptop ima senzor otiska prsta, NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6, dva USB-C porta (jedan Thunderbolt 4), jedan USB-A port, jedan HDMI port i 3,5 mm priključak za slušalice.

MagicBook Art 14 2024 dolazi je u dvije boje (Sunrise Impression i Summer Olives), a biti će dostupan na odabranim tržištima po cijeni od 599 eura.

Novi tanki tablet

Kompanija je pored laptopa i telefona predstavila i novi tablet. Honor MagicPad 2 12.3 premijerno je predstavljen u srpnju, a uskoro će biti dostupan na odabranim tžištima.

Riječ je o tankom tabletu deblom samo 5.8 mm s 12.3-inčnim OLED panelom s brzinom osvježenja 144 Hz. Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 poduprijet sa 256 GB i 8 GB RAM-a, 256 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB sa 16 GB RAM-a i 1TB sa 16 GB RAM-a.

Uređaj ima podršku za digitalnu olovku koja izgledom i načinom spajanja strašno podsjeća na Apple Pencil.

Što se baterije tiče pokreće ga Li-Po ćelija od 10.050 mAh s mogućnošću punjenja na 66 W uz opciju punjenja drugih uređaja putem žice snagom od 5 W. Bit će dostupan u bijeloj (White), nebeski plavoj (sky blue) i zvjezdano crnoj (starry black) po cijeni od oko 370 eura za startni model. Honor MagicPad 2 12.3 bit će dostupan na odabranim tržištima.