TEHNO RECENZIJE

Elegantni Android skrojen za fotografije: Testirali smo Honor 200 Pro

23.06.2024 u 13:13

Bionic
Reading

Najnovija uzdanica kineskog proizvođača u krupni kadar stavlja mobilnu fotografiju, no njezine prednosti sežu puno dalje

Dok se mobilna industrija sve više okreće dosjetljivoj primjeni umjetne inteligencije, proizvođačima je sve izazovnije predstavljati nove modele kao vrhunac tehnološke evolucije. Honor je tako dominaciji Androida srednje klase odlučio doskočiti predstavivši najnoviji model Honor 200 Pro, opisavši ga kao proizvod izrađen po mjeri ljubitelja mobilne fotografije.

U suradnji s poznatom fotoagencijom Harcourt, čiji dobar portret zna koštati vrtoglavih 2000 eura, kineski je proizvođač stvorio telefon koji, pored jako dobre fotografije, obećava iznimne portrete. Za njih, doduše, nije potrebna samo dobra kamera, već i dobro osvjetljenje, no umjesto da se zamaramo tim nebitnostima, recimo nešto o značajkama.

Dizajn

Honor 200 Pro lijep je smartfon dijagonale 6,78 inča sa zakrivljenim kontrastnim OLED panelom od 120 Hz, tankim rubom od aluminija, selfi kamericom s dva objektiva te krunskim draguljem, stražnjim modulom koji sadrži sveukupno tri objektiva. Sve ovo objedinjuje staklena pozadina koja uspješno prebrođuje jaz između mat i reflektivnih staklenih pozadina, kombinirajući ih u uzorak bisera koji, barem kod bijelog modela što smo ga dobili na testiranje, izgleda jako lijepo - dajući mu dobrodošlu dozu identiteta i posebnosti.

Softver

Telefon, kao i svi dosadašnji Honorovi uređaji, dolazi s punim arsenalom Googleovih aplikacija te relativno malom količinom bloatwarea, a njega se možete lako riješiti. Honor 200 Pro pokreće skin MagicOS 8 poduprt Androidom 14, sustav koji uz elegantno sučelje i iznimnu stabilnost aplikacija nudi nekoliko zgodnih alata, poput nama omiljenog povlačenja bilo kojeg teksta u nevidljiv spremnik na desnoj strani uređaja pod imenom Magic Portal.

Tu je također Magic Capsule, Honorov odgovor Appleovom Dynamic Islandu, koji, kao i iPhone, izrez za frontalnu kamericu pretvara u aktivnog pratitelja statusa: odbrojavanja, vremena za dostavu, rezultata utakmica, poziva i tako dalje. Konačno, tu je i sama aplikacija za kameru te je čitka, lako shvatljiva i dovoljno fleksibilna da opravda fotografsku sklonost koju je proizvođač stavio u glavni kadar.

Platforma, kamere, fotografija

Telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, procesor koji možda nije najbolje što proizvođač može ponuditi, no unatoč tome dobro radi uz podnošljivo zagrijavanje - čak i u najzahtjevnijim igrama. Glavni adut, doduše, nalazi mu se u kamerama.

Za selfije tako služi dvostruki modul koji čine širokokutni objektiv od 50 MP i dubinski senzor od 2 MP. Portreti su očekivano dobri u svim uvjetima osvjetljenja, uz sve blagodati postprocesiranja, kozmetičkih filtara i naravno - AI korekcija.

Stražnji se modul sastoji od tri objektiva, glavnog širokokutnog od 50 MP, telefoto objektiva od 50 MP s 2,5 x optičkim zumom te ultraširokokutnim objektivom od 12 MP. Portreti snimljeni stražnjom kamerom su, tim rečeno, jako dobri, pogotovo uz brendirane AI filtre, makro fotografija je oštra i detaljna, a kadrovi snimani širokokutnim objektivom također su detaljni i kontrastni, uz minimalno zamućivanje na rubovima.

Jedini prigovor kameri kojeg smo se uspjeli sjetiti zapravo leži u snimanju pod intenzivnim osvjetljenjem, gdje smo primijetili zagušenu gradaciju među tonovima istih boja, no ako vam je stalo samo do kontrastnih fotki i ne brinete se o svakom detaljčiću, postoje objektivne šanse da taj zaostatak baš i neće igrati neku kolosalnu ulogu.

  • +11
Honor 200 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Memorija i baterija

Što se zapremnine tiče, telefon dolazi s nekoliko opcija: 256 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB i 16 GB RAM-a te 1 TB i 16 GB RAM-a, bez mogućnosti dodavanja prostora SD karticom i bez opcije za eSIM. Dolazi sa Si/C baterijom od 5200 mAh koja se uz (neuključeni) punjač od 100 W od nule do stotke puni oko 45 minuta. Također se može puniti bežično snagom do 66 W, a može puniti i druge uređaje snagom od 5 W putem žice ili bežično. Tijekom testiranja je uz malo intenzivnije korištenje između dva punjenja izdržao otprilike dan do dan i pol. Sve ovo zaokruženo je certifikatom IP65, koji jamči otpornost na prašinu i blagu razinu vlage.

Razlozi za preporuku?

Honor 200 Pro je za predloženu startnu cijenu od oko 800 eura solidan Android srednje kategorije. Odlikuju ga lijep dizajn, kvalitetna fotografija, solidan OS i dobre performanse, a to je, što je proizvođač na koncu i obećao, posve dovoljno ljubiteljima Androida koji nisu spremni trošiti novac na višu klasu, a i dalje od telefona traže pristojne performanse, Googleov paket i vrlo solidnu kameru.

  • +5
Honor 200 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Honor 200 Pro
  • Proizvođač: Honor
  • Ekran: zakrivljeni, 6,78 inča, OLED, 120Hz, HDR, 4000 nita maksimum
  • Materijali: staklo, aluminij
  • Platforma: Android 14, MagicOS 8
  • CPU: Qualcomm SM8635 Snapdragon 8s Gen 3
  • GPU: Adreno 735
  • Memorija: 256 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB i 12 GB RAM-a, 512 GB 16 GB RAM-a te 1 TB i 16 GB RAM-a
  • Biometrija: skeniranje lica i senzor za otisak prsta ispod ekrana
  • Selfi kamera: dvostruka, 50 MP f/2.1 širokokutna, 2 MP f/2.4 dubinska
  • Stražnja kamera: trostruka, 50 MP, f/1.9 (širokokutna), 50 MP, f/2.4 (telefoto), 2,5x optički zum, 12 MP, f/2.2, 112˚ (ultraširokokutna)
  • Baterija: Si/C 5200 mAh, brzo punjenje do 100 W, bežično punjenje do 45 W, reverzibilno punjenje do 5 W
  • Cijena: oko 799 eura
  • Ustupio: Honor
>
sve osim nogometa

Učitavanje...