'nesagledive posljedice'

Facebook spominje povlačenje iz EU-a, što o svemu kažu stručnjaci?

22.09.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada. Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive

Kao piše Zimo, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dviju popularnih društvenih mreža s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU-a, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Oslanjaju se na prijenos podataka

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Prazna prijetnja

Facebooku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje plasirati ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi utjecalo na prihode kompanije, objasnili su na Viceu zašto su iz Facebooka tako oštro reagirali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere. Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo "praznu prijetnju" te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati.