dobio otkaz

Facebookov administrator špijunirao žene na internetu, ali ne zadugo

03.05.2018 u 08:27

Bionic
Reading

Facebook tvrdi da ima 'nultu stopu tolerancije' prema zlostavljanju te da je spreman uručiti otkaz svakom odgovornom za 'neprikladno ponašanje'

Facebook je nakon interne istrage navodno dao otkaz zaposleniku optuženom za korištenje administratorskih ovlasti pomoću kojih je slijedio žene na online servisima, izvještava Business Insider. Kompanija je provela istragu nakon optužbi koje je objavila Jackie Stokes, stručnjakinja za cybersigurnost. Strokes je optužila sigurnosnog inženjera koji 'vrlo vjerojatno koristi privilegirani pristup' kako bi na internetu slijedio žene.

Detektivska priča

Stokes je u nizu tweetova potvrdila da odgovorna osoba radi u Facebooku provjerom njegovog profila na Tinderu, Linkedinu i uz pomoć šefa sigurnosti Alexa Stamosa koji je iskoristio veze u bazi enkripcijskih ključeva Keybase.io.

Stokes, osnivačica konzultantske firme za cyber sigurnost pod imenom Spyglass Security objavila je sliku razgovora između optužene osobe i izvora koji je sve snimio na Tinderu.

Problematični zaposlenik Facebooka dobio je otkaz svega par sati nakon početka istraživanja, rekao je Motherboardov Joseph Cox.

Facebook je u izjavi gdje potvrđuje da radi na rješavanju problema naglasio da ne toleriraju zlorabljenje platforme za osobu korist.

OVO JE IZAZOV

Možete li na Facebooku pronaći pet beskorisnijih značajki od ovih?

Pogledaj galeriju

Nulta stopa tolerancije

Glasnokogovornik je izjavio da 'Kompanija ima vrlo strogu kontrolu pravila vezanih uz zaposlenike i baze podataka. Pristup se odobrava zavisno o funkciji, a zaposlenici koji ga dobiju imaju pristup količini podataka potrebnih za posao - rješavanje bugova, podrška i brojni pravni upiti. Ukratko - mi ne toleriramo zlostavljanje, što znači da ovakvo ponašanje uvijek rezultira otkazom.'

  • +19
Mark Zuckerberg – saslušanje Izvor: Pixsell / Autor: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

Nije razjašnjeno na koji točno način zaposlenik Facebooka koristi pristup platformi kako bi pratio žene online. Stokes je na daljnja pitanja vezana uz slučaj odbila komentirati, no Facebooku je unatoč svemu zahvalila na vrlo brzoj reakciji.