VIRTUALNA STVARNOST

Gledajte život kao usporenu snimku

18.11.2012 u 21:25

Bionic
Reading

Njemački umjetnik Lorenz Potthast razvio je eksperimentalnu kacigu koja vam omogućava promatranje okoline u usporenom ritmu. A možete birati i brzinu

Poznat kao Kaciga za usporavanje, Potthastov uređaj je aluminijska sfera koja u potpunosti pokriva glavu onog koji je koristi.

Vanjski svijet možete promatrati jedino pomoću zaslona smještenog unutra, ravno pred vašim očima, na kojem se prikazuje snimka okoline koju bilježi kamera smještena na prednjoj strani kacige.

Možete kontrolirati brzinu videa pomoću daljinskog upravljača, usporavajući koliko smatrate da je potrebno. Ima tri osnovna modaliteta rada - auto, preskoči i skrolaj.

Auto, kako mu naziv kaže, automatski ubrzava i usporava video prema unaprijed određenim vremenskim intervalima. Preskoči omogućuje usporavanje videa u točno određenim trenucima, dok skrolanje pruža potpunu kontrolu nad brzinom projekcije.

Slike koje vidite također se prikazuju na zaslonu prikačenom na prednjem dijelu uređaja, tako da i oni oko vas mogu vidjeti kako kaciga radi.

Naravno, riječ je o umjetničkom djelu, ne predmetu za svakodnevno korištenje. To bi - očito - moglo biti i opasno.

S druge strane, ne bi bilo loše kad bismo mogli, makar i na virtualni trenutak, ponekad usporiti ovaj naš brzokrećući svijet.

Pogledajte video: