HRT METEO

HRT unaprijedio svoju meteorološku aplikaciju, ovo su nove funkcionalnosti

13.08.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je u ponedjeljak da je osvježila i unaprijedila svoju nagrađivanu aplikaciju HRT METEO

HRT METEO omogućuje praćenje mjerenja i motrenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a i većine ostalih europskih meteoroloških službi prema standardima Svjetske meteorološke organizacije. Novi HRT METEO sadrži i računalne prognoze po satima, uključujući i izračune smjera i brzine vjetra te visine valova, kao i izmjerene i prognozirane vrijednosti peludnih alergena te podatke o kvaliteti zraka i temperaturi tla na različitim dubinama.

U aplikaciji su sada dostupnije nego prije statične i animirane radarske slike oborine, uz mogućnost primanja posebnih obavijesti o dolasku upozorenja na opasne vremenske pojave, i to odmah po njihovoj objavi, navode s HRT-a.

Novi izgled i bolje korisničko iskustvo

Osvježena HRT METEO aplikacija na hrvatskom i engleskom jeziku ima novi izgled koji će se mijenjati ovisno o vremenskim prilikama. Korisnici sami mogu birati većinu sadržaja – što će pratiti, kako i na kojem dijelu ekrana, omogućujući im prilagodbu prema vlastitim potrebama.

HRT METEO na jednom mjestu objedinjuje informacije Državnog hidrometeorološkog zavoda, Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' i portala PLIVAzdravlje.hr, te Zvjezdarnice Zagreb.

U aplikaciji se nalazi i biometeorološka prognoza, ocjene Europskog indeksa kvalitete zraka te preporuke za opću populaciju i osjetljive grupe građana, kao i ocjene djelovanja postojećih peludnih alergena na alergične osobe; te podatci o izlasku i zalasku Sunca te Mjesečevim mijenama.

Kako tvrde iz HRT-a, osim aktualnih vremenskih podataka, iskusni stručnjaci donose svoje stručne procjene, čime se HRT METEO razlikuje od mnogih drugih aplikacija koje se oslanjaju isključivo na računalne prognoze.

'Osvježena HRT METEO aplikacija donosi značajna poboljšanja koja će našim korisnicima omogućiti još preciznije i detaljnije informacije o vremenskim uvjetima. Posebno smo ponosni na nove funkcionalnosti koje su korisne poljoprivrednicima, ribarima i nautičarima. Uz sve to, i aktualne podatke o kvaliteti zraka i koncentraciji peludnih alergena, sada više nego ikad možemo prilagoditi svoje aktivnosti vremenskim uvjetima', izjavio je Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, jedan od autora aplikacije.

HRT METEO razvili su hrvatski stručnjaci, a do sada ju je preuzelo više od 200.000 korisnika. Među vodećim je besplatnim vremenskim aplikacijama u Google Play Storeu s prosječnom ocjenom zadovoljstva korisnika višom od 4,0. Aplikacija je dostupna na Android i iOS platformama.