PREDOMISLILI SE

I Britanci će, izgleda, usvojiti USB-C kao obavezan standard

18.10.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Poziv za dokaze pokrenut u listopadu traži mišljenje o prednostima korištenja određenog kabela za punjenje poput USB-C, koji koriste mnogi moderni uređaji

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra hoće li zahtijevati da svi novi elektronički uređaji koriste istu vrstu kabela za punjenje.

Poziv za dokaze pokrenut u listopadu traži mišljenje o prednostima korištenja određenog kabela za punjenje poput USB-C, koji koriste mnogi moderni uređaji.

Dolazi nakon što je Europska unija donijela zakon o zajedničkom kabelu za punjenje 2022. godine, koji tvrtke moraju usvojiti do prosinca. Britanska vlada tada je rekla kako ne razmatra slična pravila.

Zakon Unije ima za cilj smanjiti elektronički otpad zahtijevajući od malih i srednjih proizvođača elektroničkih uređaja da koriste USB-C punjače. Apple je kritizirao tu odluku, ali je naposljetku odustao od svojih vlastitih kabela za punjenje tipa Lightning iPhonea 2023.

Smanjenje ili povećanje otpada?

Elektronička roba, od mobilnih telefona do e-čitača i slušalica, i dalje se razlikuje po zahtjevima priključka za punjenje i kabela. U skladu sa zakonima Unije, mnogi uređaji sada koriste USB-C kabele za punjenje, iako neki i dalje zahtijevaju druge kabele kao što je micro-USB.

Apple je predstavio vlastite Lightning konektore s iPhoneom 5 2012. No, nakon više od desetljeća korištenja postupno je ukinut i zamijenjen USB-C priključcima u novijim izdanjima, počevši s iPhoneom 15 prošlog rujna.

Skupine za zaštitu potrošača često su ukazivale na broj različitih kabela koji su potrebni i odbačeni na temelju različitih opcija za konektore na uređajima kao izvor e-otpada.

Materials Focus, dobrotvorna organizacija koja potiče ponovnu upotrebu i recikliranje električnih uređaja, potiče ljude da recikliraju stare kabele kako bi zadovoljili sve veću potražnju za njihovim sadržajem bakra.

Istraživanje kampanje Recycle Your Electricals pokazalo je da Ujedinjeno Kraljevstvo ima više od 600 milijuna neiskorištenih ili odbačenih kabela.

Međutim, neki smatraju kako će Unijina direktiva dovesti do porasta odbačenih kabela tipa Lightning u godinama koje dolaze, piše BBC.