O KRIZI NA TRŽIŠTU

Isporuke pametnih telefona rastu, Apple umalo izgurao Samsung

17.10.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Porast potražnje dat će proizvođačima vjetar u leđa tijekom blagdanske sezone i u prvoj polovici iduće godine. Ali, umjetna inteligencija dat će prave rezultate tek za nekoliko godina

Analitičari se ne slažu oko toga koliko je isporuka pametnih telefona porasla u ovogodišnjem trećem kalendarskom tromjesečju, ali se slažu oko procjene kako to tržište izlazi iz postpandemijske krize.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Canalys, isporuke pametnih telefona diljem svijeta porasle za pet posto u usporedbi s istim razdobljem 2023. To je bilo četvrto uzastopno tromjesečje rasta. IDC je u istom razdoblju zabilježio rast od četiri posto i pet uzastopni kvartal rasta.

U Canalysu su rast pripisali potražnji u gospodarstvima u razvoju, uz rane faze ciklusa zamjene u Sjevernoj Americi, Kini i Europi. IDC je primijetio kako je porast isporuka u trećem kvartalu bio predvođen snažnim rastom kineskih dobavljača kao što su Vivo, Oppo, Xiaomi, Lenovo i Huawei.

Povratak Applea

Osim kineskih proizvođača, rast bilježi i Apple (za 3,5 posto), potaknut snažnom potražnjom za prethodnim modelima i lansiranjem nove linije iPhonea. Prodaju starijih modela potakle su velike promocije i povećane marketinške aktivnosti oko Apple Intelligencea.

U IDC-ju očekuju nastavak rasta potražnje za Appleovim uređajima tijekom blagdanske sezone jer će brojni korisnici nadograditi modele iPhone 13 i starije na novija izdanja s umjetnom inteligencijom.

Prema Canalysu, Apple je umalo izgurao Samsung s vodeće tržišne pozicije. Prognozirali su kako će povećana potražnja jabučarima donijeti ne samo dobar kraj ove godine, već i pomoći u zamahu za prvo polugodište iduće.

Prema IDC-ju, Samsung je u trećem tromjesečju isporučio 57,8 milijuna telefona, što mu daje 18,3 posto tržišnog udjela, u usporedbi s 59,5 milijuna primjeraka i 19,6 posto tržišnog udjela u trećem tromjesečju 2023.

Apple je isporučio 56 milijuna primjeraka (17,7 posto), u usporedbi s 54,1 milijun i udjelom od 17,8 posto u trećem tromjesečju 2023.

Manji jaz između najvećih proizvođača

Samsung nastavlja povećavati svoj udio u segmentu skupih uređaja jer su prosječne cijene porasle u tromjesečju potaknute jačom kombinacijom modela Galaxy AI-ja, naročito novim modelima kao što su Galaxy Z Fold6 i Z Flip6, kažu u IDC-ju.

Također, u Canalysu su primijetili kako se jaz između pet najvećih proizvođača smanjio, što je pojačalo konkurentnost. U sezonu blagdanske kupnje ulaze sa solidnim zamahom i opreznim optimizmom, s ciljem privlačenja potrošača koji su odgodili nadogradnju svojih uređaja u iščekivanju ponuda tijekom velikih događaja poput 11. 11. i Crnog petka.

Međutim, iako se tržišni uvjeti poboljšavaju, potražnja je i dalje krhka jer se dobavljači suočavaju sa sve većim globalnim izazovima u stvaranju potražnje i regulatornim preprekama, kao što je direktiva o ekološkom dizajnu Europske unije.

Učinkovito upravljanje opskrbnim lancem, održavanje zdravih razina zaliha i optimizacija prodaje i marketinške raspodjele sredstava postaju još kritičniji za tržišno vodstvo.

Industrija pametnih telefona je u egzistencijalnoj krizi jer moraju naći nešto čime će privući kupce. Zasad je to generativna umjetna inteligencija, ali pitanje je koliko ljudi razumiju o čemu se tu radi i što je sve s njom moguće.

Njen pravi potencijal bit će otključan tek za tri do četiri godine, piše Tech News World.