EKSKLUZIVAN KLUB

Indija u studenom kreće na Mars

03.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Indija će u studenom na Mars lansirati svoj orbiter Mangalayaan koji bi tu zemlju trebao uvesti u elitni četveročlani klub kojem trenutno pripadaju SAD, Rusija i Europa

Direktor Physical Research Laboratoryja u Ahmedabadu i vodeći stručnjak na indijskom Mjesečevom programu J. N. Goswami prošli je tjedan objavio da će njegova zemlja svoje resurse usmjeriti u potragu za znacima života i uzrocima koji su doveli do nestanka atmosfere na Marsu.

'Spremamo se za lansiranje u listopadu ili studenom. Ako propustimo ovu priliku sljedeću ćemo imati tek 2018', objasnio je početkom godine Goswami.

Orbite Zemlje i Marsa tako su posložene da se prilika za najkraće putovanje, a time i minimalnu potrošnju goriva, pruža jednom u 26 mjeseci. Na svojem letu Mangalayaan bi kroz 10 mjeseci trebao prevaliti oko 250 milijuna kilometara.

Indijska svemirska agencija (ISRO) smjestit će orbiter težak 1350 kg u vrlo izduženu eliptičnu putanju oko Marsa. U najbližoj točci on će od Crvenog planeta biti udaljen oko 500 km, a u najdaljoj oko 80.000. Cijela misija trebala bi koštati 70 milijuna dolara, a Mangalayaan, opremljen s pet instrumenata ponijet će raketa PSLV-XL.

Uređaji poput kamere, spektrometra i fotometra, među ostalim će tražiti metan koji je mogući znak da je Mars svojevremeno imao život, istraživat će vanjske dijelove atmosfere i tragati za vodikom i deuterijem.

U Indiji se uz državni u posljednje vrijeme sve ozbiljnije razvija i privatni sektor istraživanja svemira. Kompanija Team Indus objavila je da će sudjelovati u natjecanju za Googleovu nagradu Lunar X prize u vrijednosti od 30 milijuna dolara koju će dobiti privatni timovi koji uspiju na Mjesec lansirati robota do prosinca 2015. Robot će na površini Mjeseca morati prijeći barem 500 metara i na Zemlju poslati fotografije u visokoj rezoluciji. Prvi tim koji to uspije dobit će 20 milijuna dolara, a drugi pet.