KREĆE E-SKILLS FOR JOBS

IT kod nas treba zapošljavati 20 posto više ljudi

12.12.2013 u 16:50

Bionic
Reading

Inicijativa 'e-Skills for Jobs 2014', koju financira Europska komisija, ima za cilj popularizirati ICT zanimanja. Trajat će tijekom cijele iduće godine, a kod nas će biti održano više događanja vezanih uz nju

Iako je taj sektor u svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti, procjenjuje se kako će u Europskoj uniji krajem 2015. nedostajati čak 900 tisuća stručnjaka za ICT.

Aktivnosti i događanja u sklopu inicijative e-Skills for Jobs bit će usmjerena na informiranje učenika, studenata, mladih stručnjaka, poduzetnika, poslodavaca te kreatora politika o nizu mogućnosti koje se nude kroz profesionalno bavljenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama ili korištenje digitalnih tehnologija u svim granama poslovanja.

O propulzivnosti tog sektora govori i činjenica kako je vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. dosegla 1,065 milijardi kuna, a istovremeno, zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto. Prosječna neto plaća u kategoriji IT u prva tri kvartala 2013. iznosila je 6.794 kuna, što je 20 posto više u odnosu na hrvatski prosjek.

'ICT je iznimno potentna industrijska grana, koja je u zadnjih pet kriznih godina ostvarila rast izvoza od čak 78 posto', naglasio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, 'U zemlji s više od 358.000 nezaposlenih, inicijativa pruža mladim ljudima mogućnost upoznavanja s jednom od najpropulzivnijih industrija današnjice.'

Prema njegovom mišljenju, ciljevi koje predstavnici ICT sektora i Vlade moraju jasno postaviti su povećanje izvoza za dodatnih 50 posto i povećanje zaposlenosti u razvoju softvera za 20 posto do kraja 2015. godine.

'Samo 10 posto mladih se vidi u inženjerskim zanimanjima, što je izuzetno malo. Zato je važno poticati interes te ukazivati na velike mogućnosti koje ICT sektor nudi', smatra Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra - Visoke škole za primijenjeno računarstvo.

Najavljeno je uključivanje e-Skills ambasadora, među kojima su javno poznate te poslovno uspješne osobe koje u svom sukusu znanja imaju upravo ICT kompetencije. Dosad su sudjelovanje u tom svojstvu potvrdili: Darko Parić, pomoćnik ministra za e-Hrvatsku u Ministarstvu uprave, Hrvoje Benko, zaposlenik u Microsoftovom odjelu za istraživanje u Redmondu, akademik Leo Budin s FER-a, Josipa Majić, jedna od osnivačica uspješnog start-up projekta Teddy The Guardian, Toni Milun, profesor matematike i osnivač obrazovnog portala vezanog uz statistiku i matematiku te Boris Debić, softverski inženjer zaposlen u Googleovom sjedištu u Silicijskoj dolini.

Više o inicijativi potražite na stranicama e-Skills for Jobs 2014