Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje
Čini se da oko 500 gena 'izravno utječe' na prehranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Sveučilišta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena 'izravno povezanih' s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.
'Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima – uključujući one za okus, miris i teksturu – i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu', rekla je Joanne Cole sa Sveučilišta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.
'Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni čimbenici, moramo proučiti stotine tisuća pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim čimbenicima', rekla je Cole. Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.
Mogući sljedeći korak, prema znanstvenicima, je saznati 'može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje'.