priča se, priča...

Kamera kakvu dosad nismo vidjeli: Hoće li novi Samsung Galaxy S22 Ultra ovako izgledati?

14.07.2021 u 10:58

Bionic
Reading

Ako je vjerovati glasinama, najnovija uzdanica Samsungove premijske linije pametnih telefona doći će sa čak pet objektiva i glavnim senzorom od 200 MP

S obzirom da nam do kraja 2021. nije ostalo previše nadolazećih premijskih smartfona, insaderi su pažnju polako počeli gledati prema idućoj godini i nadolazećoj seriji Samsung Galaxy S22 koja bi na police mogla stići već u siječnju. Naravno, sve dostupne informacije trenutno su na razini glasina i podataka koji stižu od 'izvora unutar industrije', prenosi Pulse News.

Dolazak novog uređaja u siječnju podudara se sa ovogodišnjom premijerom koja je uranila u odnosu na prijašnje (između veljače i ožujka).

  • +5
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pored uranjenog datuma izlaska, Samsung Galaxy S22 Ultra imat će i impresivnu kameru opremljenu glavnim senzorom od 200 MP razvijenom u Olympusu. Informacije o dolasku kamere od 200 MP postoje već neko vrijeme, s time da jedan od izvora naglašava da će Samsung Galaxy S22 zaobići ovu masivnu nadogradnju te doći sa dobro isprobanim glavnim senzorom od 108 MP.

Suradnja s Olympusom također je jedna od glasina za koje smo već čuli, čemu u prilog idu i druga partnerstva smartfon kompanija i proizvođača kamera (OnePlus i Hasselblad, primjerice).

Pet objektiva? Zbilja?

Još jedna sočna, ali prilično ambiciozna glasina navodi da će Samsung Galaxy S22 Ultra na stražnjoj strani imati pet objektiva što znači da bi smartfon došao s jedim objektivom više nego Samsung Galaxy S21 Ultra. Ako ništa drugo, dodatna kamera će telefonu dobro doći kao podloga za marketing.

Također se spominje i objektiv za kontinuirano zumiranje koji će optički zum primjeniti na sve razine, za razliku od S21 Ultra koji je optički zoom koristio samo na trostrukom i deseterostrukom uvećanju - za što su potrebne dva odvojena objektiva.

Zašto je ovakvo što važno? Zato jer S22 Ultra koristi kontinuirani optički zoom koji će zumiranje pružiti s jednim objektivom manje. Ovo znači da S22 Ultra imati glavni objektiv, telefoto i ultra širokokutni - ostavivši dva potencijalna objektiva funkcijama makroa i dubinskog senzora. S obzirom da ova dva senzora vrlo često ne završavaju u premijskim uređajima, ideja o pet objektiva možda ne drži vodu - barem ako pitate TechRadar.

Za kraj, tu je i navodna podrška za S Pen.

Sve ove glasine, naravno, valja uzeti uz malo rezerve. Do izlaska novog Galaxyja S serije ima još nekoliko mjeseci, što znači da bi se puno toga moglo promijeniti.