nuctech

Kineski proizvođač sigurnosne opreme tuži Europsku komisiju

04.06.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Kineski proizvođač sigurnosne opreme Nuctech podnio je na Općem sudu EU-a tužbu protiv Europske komisije zbog nenajavljenih inspekcija u uredima u Nizozemskoj i Poljskoj, opovrgavajući tvrdnje o nedopuštenim državnim subvencijama

Tvrtka proizvodi skenere za provjeru putnika i prtljage u zračnim i pomorskim lukama u više od 170 zemalja, a američko ministarstvo trgovine uvrstilo ju je 2020. godine na crnu listu.

Krajem travnja NucTech je izvijestio o inspekcijama EK u uredima u Nizozemskoj i Poljskoj, istaknuvši da surađuju s istražiteljima i tvrdeći da posluju potpuno neovisno. Komisija je pak tada objavila da je provela inspekciju, ali nije navela ime kompanije ni članicu EU-a u kojoj su pretražili urede.

U utorak Nuctech je Komisiju tužio Općem sudu sa sjedištem u Luksemburgu. 'Nuctech se žalio Općem sudu EU-a na odluku Europske komisije o inspekcijama u Nuctechovim uredima koja se temelji na sumnji o mogućem kršenju Uredbe EU-a o inozemnim subvencijama', stoji u priopćenju tvrtke.

Kompanija je od suda zatražila i da zaustavi inspekciju kako joj ne bi nanijela štetu. Bruxelles nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira tužbu. Sudski postupak mogao bi potrajati godinama, primjećuje Reuters.

Komisija je na temelju uredbe već otvorila istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana na javnim natječajima u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a pod lupom su i kineski sudionici javnog natječaja za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj.

Prvu istragu baziranu na novim ovlastima EK je obustavio budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.