UZROČNICI RAKA?

Kod ljudi prvi put otkrivena četverostruka DNK

21.01.2013 u 15:01

Bionic
Reading

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge objavili su da su po prvi put u ljudskim stanicama otkrili DNK sa četverostrukim nizom baza

Do sada se uobičajeno smatralo da je DNK dvostruka zavojnica. Međutim, novo istraživanje, predstavljeno u časopisu Nature Chemistry, pokazalo je da u ljudskim stanicama postoje i četverostruke zavojnice te da bi one mogle biti povezane s rakom. Znanstvenici se nadaju da će kontrola ovih struktura jednog dana otkriti nove načine borbe protiv tumora.

'Ove strukture mogle bi se stvarati kada stanice imaju određeni genotip ili disfunkcionalno stanje', rekao je prof. Shankar Balasubramanian s odsjeka za kemiju na Cambridgeu.

'To moramo dokazati. No ako je istina, napad na njih sintetičkim molekulama mogao bi biti zanimljiv način da se selektivno djeluje na disfunkcionalne stanice', objasnio je.

U veljači će se navršiti točno 60 godina od dana kada su James Watson i Francis Crick upali u bar pored laboratorija u Cambridgeu i objavili svoje otkriće tajne života, odnosno da su genetske informacije potrebne za razvoj i održavanje organizma sadržane u dvostrukoj zavojnici DNK.

Neka ranija istraživanja ukazala su da postoje i četverostruki lanci DNK, međutim, oni su sada po prvi put zabilježeni u ljudskim stanicama.

Balasubramanianov laboratorij već godinama istražuje molekulu koju su znanstvenici uspjeli stvoriti u laboratoriju. Nazvali su je G-kvadripleks. G se odnosi na gvanin - jedan od četiri nukleotida (ostali su adenin, citozin i timin), koji drže DNK na okupu i dio su genetskog koda. Čini se da se G kvadripleks stvara u situacijama u kojima gvanina ima u većim količinama.

Tim iz Cambridgea pod vodstvom Giullie Biffi dizajnirao je proteine antitijela koji tragaju za područjima ljudske DNK koja su bogata četverostrukim strukturama i vezuju se za njih. Antitijela su označili fluorescentnim markerima tako da su se četverostruke DNA mogle zabilježiti i snimiti čim su se pojavile.

Prema prof. Balasubramaninanu njihovo istraživanje važno je za proučavanje tumora čiji razvoj potiču tzv. mutirani onkogeni koji povećavaju replikaciju DNK.

'Nadam se da će farmaceutske kompanije to uočiti tako da možemo ozbiljnije ispitati mogu li četverostruke DNK biti dobre mete terapija', rekao je.