PRIRODNI DETEKTOR

Lišće drveća otkriva gdje ima zlata!

23.10.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Australski su znanstvenici otkrili da neke vrste drveća mogu poslužiti kao indikatori mjesta na kojima postoje velike naslage zlata

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Communications novo bi otkriće trebalo olakšati pronalaženje podzemnih ležišta rudače na nepristupačnim mjestima.

Dr. Mel Lintern geokemičar iz Australia's Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kaže da je njegov tim otkrio da neka stabla, poput eukaliptusa koji pušta korijenje do dubina od 40-ak metara, transportiraju čestice zlata iz tla u lišće. Lako dostupna nalazišta u Australiji i svijetu već su uglavnom pronađena, kaže Lintern, pa je neophodno potražiti nove izvore do kojih je teško doći.

'Sada pokušavamo otkriti nedostupnije izvore koji se nalaze ispod desetaka metara sedimenata i pješčanih dina. Drveće nam nudi novu metodu kojom to možemo raditi', objasnio je.

Linternov je tim pomoću australskog sinhrotrona, golemog uređaja koji rendgenskim zrakama vrlo detaljno ispituje materijale, otkrio tragove zlata u lišću, kori i grančicama nekih stabala.

Ove količine su minijaturne. Prosječna koncentracija zlata u listovima eukaliptusa je tek oko 46 dijelova na milijardu, dakle manje od 0,000005 posto težine tkiva biljke.

Stručnjaci vjeruju da je zlato otrovno za stabla pa ga ona pokušavaju pohraniti u ekstremitetima poput lišća ili u dijelovima u kojima nema stanica kako bi smanjile štetne biokemijske reakcije.

Otkriće bi također trebalo omogućiti potragu za novim izvorima zlata koja bi bila manje invazivna za okoliš.

'Ova metoda nije samo jeftinija, jer je potraga za naslagama prilično skupa, ona također smanjuje oštećenje okoliša jer uzimamo vrlo male uzorke s drveća kao i iz lišća i grančica koje su otpale', kaže dr. Lintern.

Ista metoda mogla bi se primijeniti za traženje drugih metala poput željeza, bakra i olova u svim dijelovima svijeta.