SAMSUNG GALAXY CAMERA

Malo fotoaparat, malo tablet

28.11.2012 u 17:51

Bionic
Reading

Novi Samsungov hibrid prilično je svestran - u sebi objedinjuje funkcije digitalnog fotoaparata, tableta i pametnog telefona

Da olakša život onima koji su često u pokretu i sa sobom vuku gomile gadgeta, Samsung je napravio novi proizvod, križanac fotoaparata i tableta/pametnog telefona pod nazivom Galaxy Camera EK-GC100

U Samsungu su imali na umu one koji svoje foto i video uratke žele odmah podijeliti s ostatkom svijeta i direktno ih iz samog uređaja prebaciti na društvene mreže.

Za to brine impresivan niz podržanih standarda za spajanje - GSM 3G/4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi, Bluetooth v4.0 te mikro USB (v2.0) konektor.

Jedino što nedostaje je glasovna podrška, jer iako posjeduje sve mogućnosti boljih pametnih telefona, Galaxy Camera ne podržava 'obično' telefoniranje.

Postavlja se pitanje zašto bi itko htio odvojiti 640 američkih dolara (gotovo 3.800 kuna) za uređaj koji nudi čak i nešto manju funkcionalnost u odnosu na pametni telefon s kojim je moguće i telefonirati.

Odgovor leži u znatno naprednijoj optici. Čak i najbolji pametni telefon zadnje generacije (iPhone) ima rezoluciju od samo nekoliko megapiksela te sićušan i relativno loš objektiv.

Naravno, to je za neke primjene potpuno zadovoljavajuće, naročito ako su fotografije namijenjene prikazu na sličnim uređajima manjeg zaslona.

Za imalo ambicioznijeg fotografa amatera potrebno je nešto bolje i upravo Galaxy Camera nudi kvalitetu fotografija kao kod boljih kompaktnih fotoaparata uz odličnu povezivost s društvenim mrežama.

Galaxy Camera opremljena je objektivom žarišne dužine od 4.1 do 86.1 mm (ekvivalent 35 mm : 23 - 483 mm), otvor blende F/2.8-5.9 te, za razliku od kamera ugrađenih u pametne telefone i jeftinije modele kompaktnih fotoaparata koji se uglavnom oslanjaju na digitalni zum, ima maksimalni optički zoom od 21 puta.

Svjetlost iz objektiva pada na 1/2.3" BSI (Back Side Illuminated) CMOS senzor rezolucije 16 megapiksela koji je zadužen za to da i najsitniji detalji budu ispravno zabilježeni.

Uređaj posjeduje i optički stabilizator slike, osjetljivost ISO 100 - 3.200, ugrađenu pop-up Xenonsku bljeskalicu, akcelerometar, žiroskop te GPS koji omogućava geotagiranje fotografija.

Podržano je i snimanje video zapisa u više različitih rezolucija sve do Full HD-a 1080p (1.920 puta 1.080 sa 30 fps), a moguće je snimiti i usporene snimke pri razlučivosti 768 puta 512 piksela sa 120 slika u sekundi.

Samsung Galaxy Camera je i punokrvni tablet zasnovan na Android 4.1 Jelly Bean OS-u, a pokreće ga četverojezgreni procesor Exynos 4412  na 1,4 GHz, a za grafiku brine Mali-400MP GPU.

Interna memorija veličine osam GB namijenjena aplikacijama i pohrani korisničkih podataka može se proširiti MicroSD eksternim memorijskim karticama maksimalnog kapaciteta 64 GB.

U memoriju osim vlastitih uradaka možete spremiti i vaše omiljene glazbene i video naslove te putem HDMI priključka uživati u njima i na velikom ekranu. LCD kapacitivni zaslon dijagonale 4,8 inča (12,2 cm) rezolucije 1.280 puta 720 daje oštru sliku (308 piksela po inču) u 16 milijuna boja.

Čestom problemu slabe vidljivosti slike na LCD zaslonu u uvjetima jakog okolnog osvjetljenja Samsung je doskočio novom tehnologijom White Magic koja omogućava udvostručenje intenziteta svjetline zaslona bez većeg utjecaja na potrošnju baterije.

Kapacitet baterije od 1.650 mAh je dostatan za otprilike sedam sati autonomije s uključenom bežičnom mrežom, a u stand by modu do 280 sati.

Galaxy Camera dolazi s predinstaliranom softverskom podrškom za kontrolu funkcija, obradu i pregled snimljenog materijala, a dostupne su, naravno, i aplikacije s dućana Google Play.

Zanimljiva je mogućnost kontrole osnovnih funkcija kamere poput zumiranja ili okidanja putem glasovnih naredaba, a prepoznavanje govora je moguće koristiti i u aplikaciji za obradu snimljenog materijala.

Podržana je reprodukcija glazbenih i video materijala u svim popularnim formatima. Ako vam pak nedostaje mogućnost telefoniranja, u tu svrhu uvijek možete koristiti VoIP aplikacije poput Skypea ili Vibera.

Galaxy Camera dostupna je u Velikoj Britaniji, do kraja godine se očekuje i u ostalim europskim zemljama.