RAT U UKRAJINI

Meta uvodi mjere: ograničava se pristup ruskim državnim medijima u Ukrajini, blokiraju se računi koji šire dezinformacije

28.02.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Kompanija je nedavno demonetizirala račune nekim ruskim organizacijama te tvrdi da je blokirala četrdeset računa, grupa i stranica koje šire lažne informacije o ratu u Ukrajini

Meta je na zahtjev ukrajinske vlasti uoči eskalacije vojnih operacija poduzela niz koraka protiv ruskih državnih medija. Nick Clegg, nedavno unaprijeđen predsjednik globalnih odnosa objavio da Meta nekim ruskim računima ograničava pristup Ukrajini. Clegg je naglasio da je Ukrajina također zamolila Metu da Rusiji ograniči pristup Instagramu i Facebooku. Meta je privremeno odbila taj zahtjev obrazloživši svoju odluku brojnim antiratnim prosvjedima u Rusiji koji u zadnje vrijeme pomoću nje organiziraju, piše Engadget.

'U kontaktu smo s vladom Ukrajine te smo na njihov zahtjev ograničili pristup nekim računima u Ukrajini, uključujući one koji pripadaju nekim ruskim državnim medijima' rekao je Clegg. Također je naglasio da trenutno rusima ne žele u cijelosti blokirati pristup platformi zato jer 'vjeruju da gašenjem ovih usluga utišavamo moć izražavanja u vrlo presudnom trenutku' rekao je.

Najnoviji potez dolazi nakon što je Meta nekim ruskim medijskim izvorima blokirala pristup reklamnoj platformi i korištenju drugih monetizacijskih značajki. Rusijin regulator Roskomnadzor telecom zaprijetio je da će ograničiti i blokirati pristup Faceebooku nakon što su njihovi regulatori odbili provjeravati istinitost iza objava velikih medijskih organizacija. Clegg je u subotu objavio da će kompanija nastaviti provjeravati sadržaje koji dolaze iz tih izvora te je potvrdio da nakon objava organizacije za nadgledanje interneta NetBlocks, da je ruska vlada počela ograničavati pristup društvenim mrežama.

Širitelji dezinformacija

Metin Facebook je također navodno srušio mrežu lažnih računa koji su pokušavali u Ukrajini širiti ruske dezinformacije. Kompanija je izjavila da je u prošlih 48 sati izbrisala oko 40 računa, stranica i skupina na Instagramu i Facebooku. Kompanija je pored toga također počela raditi na blokiranju hakerski napada koji ciljaju ukrajinske predstavnike vojske i vladine dužnosnike.

U kratkom brifingu održanom tijekom subotnje večere, David Agranovich, Metin direktor za ometanje prijetnji rekao je da problematični računi nisu uspjeli sakupiti velik broj pratitelja - u trenu blokiranja imali su oko 4000 pratitelja na Facebooku i oko 500 na instagramu.

Lažne persone koje su ciljale građane Ukrajine korišteni su za prosljeđivanje na stranice s lažnim vijestima koje objavljuju tvrdnje koje, rekao je Nathaniel Gleicher, Metin voditelj sigurnosti. 'potkopavaju ukrajinsku vladu i podupiru aktivnosti ruskih faktora'. 'Objavljivali su tvrdnje o tome da Zapad izdaje Ukrajinu i to da je Ukrajina propala država' nadodao je Agranovich. 'Također su tvrdili da potiču iz Kijeva te su urednici vijesti, zrakoplovni inženjeri i autori znanstvenih radova'.

Kompanija je u objavi rekla da je njihova istraga vezana uz ove račune kontinuirano nastojanje no da je ljude iza lažnih računa povezala s računima koje je izbrisala 2020. Facebookovi sigurnosni istaržuitelji su u to vrijeme rekli da se aktivnost mogla povući do 'pojedinaca u Rusiji, regiji Donbas i dvije medijske organizacije u Krimeji - NewsFrontu i SouthFrontu'.

Ghostwriter

Facebookovi istražitelji također su upozorili da se skupina Ukrajinskih novinara istražitelja, vojnih dužnosnika i ostalih javnih figura našla na meti hakerskih skupina. Aktivnost koju Facebook pripisuje entitetu pod imenom 'Ghostwriter' također je orkestrirana za šrenje dezinformacija. Facebook je rekao da Ghostwriter obično koristi phishing napade kako bi preoteo email račune i društvene račune ne bi li objavio dezinformacije glumeći da je neka od javnih ličnisti.

'Prepoznali smo nekoliko pokušaja napada na korisnike Facebooka te objavljuje videe koji Ukrajinske trupe prikazuje kao slabiće koji se predaju Rusima.' rekao je Agranovich. Facebook ne špekulira tko se točno nalazi iza Ghostwritera, no ostali istražitelji tvrde da se radi o Bjelorusima.

Ukidanje računa dolazi u jeku Facebookovog nastojanja ograničavanja ruske moći dezinformiranja na platformi. Facebook je prošlog tjedna objavio da formira specijalni sigurnosni centar koji će pratiti situaciju u Ukrajini te pomoći brzim odgovorom na pokušaje dezinformiranja i zastrašivanja. Društvena je mreža također ukrajinske korisnike potaknula da zaključaju svoje račune.

Kad su ga pitali hoće li Facebook nakon EU-ove blokade dvije velike ruske medijske kuće globalno blokirati ruske državne medije, Gleicher je odgovorio: 'S obzirom na situaciju i brz razvoj događaja, nastavljamo procjenjivati najširi raspon opcija'.