AUTORSKA PRAVA

Može li Scarlett Johansson tužiti OpenAI zato što glas AI-ja podsjeća na njezin?

28.05.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Iako postoji presedan koji joj ide u prilog, poznatu glumicu vjerojatno čeka teška pravna bitka

Scarlett Johansson šokirana je, ljuta i u nevjerici zbog toga što novo izdanje ChatGPT-ja, koja može slušati govorne upite i odgovarati verbalno, ima glas 'jezivo sličan' njezinom. Poznata glumica ranije je odbila suradnju s tvrtkom OpenAI zbog osobnih razloga.

U toj tvrtci tvrde kako glasovi umjetne inteligencije ne bi trebali namjerno oponašati karakterističan glas slavne osobe i kako sporni glas kojeg koristi novi model GPT-4o, Sky, nije imitacija Johanssonove, već pripada drugoj profesionalnoj glumici, koja koristi vlastiti prirodni govorni glas.

Odnos između umjetne inteligencije i kreativnih industrija već je zategnut jer su brojni autori, umjetnici i glazbenim izdavači već pokrenuli tužbe zbog kršenja autorskih prava i neovlaštenog korištenja intelektualnog vlasništva.

Ali, pojedini aktivisti vide u tome gnjev simboličan za napetosti između šireg društva i tehnologije čiji bi napredak mogao ostaviti političare, regulatore i industrije u nastojanju hvatanja priključka.

Postoji presedan

U OpenAI-ju, koji je u međuvremenu odustao od Skyja, tvrde kako žele doprinijeti razvoju široko korisnog društvenog ugovora za sadržaj u doba umjetne inteligencije. Također su otkrili kako rade na razvoju alata Media Manager, koji kreatorima i vlasnicima sadržaja treba omogućiti označavanje njihovog rada, kao i odrediti hoće li biti uključen u obuku umjetne inteligencije.

Industrija zabave traži nešto konkretnije kad je riječ o zaštiti prava. Primjerice, žele zaštitu slike, glasa i lika kao intelektualnog vlasništva na saveznoj razini u Sjedinjenim Državama. Iako je angažirala pravnog savjetnika, nije zasad jasno hoće li Johanssonova podnijeti tužbu nakon što je OpenAI povukao Sky.

Pravni stručnjaci koje je kontaktirao Guardian vjeruju kako bi ta tužba mogla imati solidne temelje u američkim zakonima koji štite nečije ime, sliku, lik i druga obilježja identiteta od neovlaštene uporabe.

Čak i ako njen glas nije korišten izravno, postoji presedan za tužbu temeljem slučaja kojeg je pokrenula pjevačica Bette Midler protiv tvrtke Ford Motor '80-tih godina prošlog stoljeća.

Ta je tvrtka koristila pjevačicu koja je imitirala Midlerovu kako bi replicirala njezin pjevački glas u reklami. Midlerova je tu parnicu dobila. Ipak, Johanssonovu vjerojatno čeka teška pravna bitka odluči li se potražiti zadovoljštinu na sudu.