MISIJA ARTEMIS iii

Na Mjesec sa stilom: Pogledajte kako izgleda novo svemirsko odijelo Prade i Axioma

17.10.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Dvije su kompanije surađivale na dizajnu i konstrukciji odijela koje će jednog dana nositi astronauti u sklopu misije Artemis III

Na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu, Axiom Space i Prada prvi su put otkrili dizajn svemirskog odijela Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) koje će se koristiti za NASA-inu misiju Artemis III.

'Naši elitni timovi redefinirali su razvoj svemirskih odijela, uspostavljajući nove putove ka inovativnim rješenjima i primjenjujući najsuvremeniji dizajnerski pristup za AxEMU', rekao je Matt Ondler, predsjednik Axiom Spacea. 'Prekinuli smo ustaljene modele. Partnerstvo Axiom Spacea i Prade postavilo je novi temeljni model za suradnju između industrija, dodatno proširujući mogućnosti u komercijalnom području.'

Tijekom razvoja, Axiom Space koristio je tamni prekrivač odijela isključivo za potrebe prikaza kako bi prikrio dio tehnologije. Međutim, svemirsko odijelo koje će se koristiti na Mjesečevoj površini bit će izrađeno od bijelog materijala koji reflektira toplinu i štiti astronaute od izuzetno visokih temperatura i mjesečeve prašine.

Lorenzo Bertelli, glavni direktor marketinga i voditelj korporativne društvene odgovornosti u grupaciji Prada, rekao je: 'Prevazilaženje naših granica jedna je od vrijednosti kompanije koja savršeno odražava duh Pradinog brenda i viziju mojih roditelja. Ponosan sam na rezultat koji danas predstavljamo, a koji je tek prvi korak u dugoročnoj suradnji s Axiom Spaceom. Podijelili smo našu stručnost o visokoučinkovitim materijalima, značajkama i tehnikama šivanja, i puno smo naučili. Siguran sam da ćemo nastaviti istraživati nove izazove, širiti svoje horizonte i graditi nove scenarije zajedno.'

Pradin dizajnerski i razvojni tim radio je uz inženjere Axiom Spacea na preporukama za prilagođene materijale i značajke koje će istovremeno zaštititi astronaute od jedinstvenih izazova lunarnog okruženja.

Pradina stručnost omogućila je napredne tehnologije i inovativne metode šivanja kako bi se premostio jaz između visoko inženjerske funkcionalnosti i estetski privlačnog bijelog vanjskog sloja, pružajući astronautima povećanu razinu udobnosti uz poboljšanje performansi materijala, kažu iz Axioma.

  • +10
AxEMU Axiom Spacesuit Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Axiom Space

Razvoj AxEMU-a

Nadograđujući NASA-in dizajn Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), AxEMU pruža povećanu fleksibilnost, performanse i sigurnost, kao i specijalizirane alate za pomoć u istraživanju južnog pola Mjeseca, kaže agencija. Odijelo je prilagođeno širokom rasponu članova posade, uključujući muškarce i žene od prvog do 99. percentila (antropometrijsko dimenzioniranje). Izdržat će ekstremne temperature na južnom polu Mjeseca i preživjeti najhladnije temperature u trajno zasjenjenim područjima najmanje dva sata. Astronauti će moći obavljati šetnje svemirom najmanje osam sati.

AxEMU uključuje višestruke redundantne sustave i sustav dijagnostike na brodu kako bi se osigurala sigurnost članova posade. Odijelo također koristi regenerativni sustav za uklanjanje ugljičnog dioksida i robusnu tehnologiju hlađenja za uklanjanje topline iz sustava. Sadrži napredne premaze na kacigi i viziru kako bi se poboljšao pogled astronauta na okolinu, kao i prilagođene rukavice izrađene unutar kompanije s nekoliko poboljšanja u odnosu na današnje rukavice. Arhitektura svemirskog odijela uključuje sustave za održavanje života, odjeću pod tlakom, avioniku i druge inovativne sustave kako bi se zadovoljile potrebe istraživanja i proširile znanstvene mogućnosti.

Arhitektura odijela je evolutivna, skalabilna i prilagodljiva za misije na površini Mjeseca i u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO).

Axiom Space je iterativno poboljšavao ovo svemirsko odijelo kako bi podržao misiju Artemis III. AxEMU je prošao opsežna testiranja i simulacije s različitim astronautima i inženjerima u najsuvremenijim objektima Axiom Spacea, SpaceX-a i NASA-e. Testiranja su provedena pod vodom kako bi se simuliralo lunarna okolina s nenastanjenim svemirskim odijelom u NASA-inom Neutral Buoyancy Laboratoryju (NBL) i simulacijama smanjene gravitacije u NASA-inom Johnson Space Centeru.

Svemirsko odijelo AxEMU približava se završnoj fazi razvoja. Uspješno je završilo simulaciju pod tlakom s partnerima misije Artemis III – NASA-om, SpaceX-om i Axiom Spaceom obilježivši prvi test ove vrste od ere Apollo misija. Nastavit će prolaziti kroz testiranja, uključujući testove pod vodom s posadom u NBL objektu, integrirane testove s prototipima Artemis Lunar Terrain Vehiclea, te će ući u fazu kritičnog pregleda dizajna 2025. godine.