NEOBIČNI ŠUMOVI

NASA otkrila uzrok čudnih zvukova na neispravnom Starlineru: 'Nema razloga za brigu'

04.09.2024 u 10:54

Bionic
Reading

'Nema razloga za zabrinutost', rekao je NASA-in astronaut Butch Wilmore, nakon što je prije par dana objavljeno da čudni zvukovi dolaze iz neispravne svemirske letjelice Boeing Starliner, koja je trenutno spojena na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS)

Astronaut Butch Wilmore, koji je sa svojom kolegicom Suni Williams zaglavio na ISS-u od početka srpnja zbog problema sa Starlinerom, obavijestio je kontrolu misije da je čuo 'čudne' zvukove iz zvučnika unutar letjelice.

'Ne znam što ih uzrokuje', rekao je svojim kolegama na Zemlji. Zatražio je od njih da 'otkrij što se događa' te da 'kontaktiraju s njima ako shvate o čemu se radi'. Kontrola misije primijetila je da zvuk nalikuje 'pulsirajućem šumu, nalik sonaru.'

NASA je potvrdila da su zvukovi prestali, tvrde da nema razloga za zabrinutost.

'Pulsirajući zvuk iz letjelice Boeing Starliner, koji je čuo NASA-in astronaut Butch Wilmore na Međunarodnoj svemirskoj postaji, prestao je', navodi se u priopćenju agencije. 'Povratna informacija sa zvučnika bila je rezultat audio konfiguracije između svemirske postaje i Starlinera. Budući da su mnoge svemirske letjelice međusobno povezane preko audio sustava stanice, buka, šumovi i povratne informacije su uobičajeni', navode iz NASA-e.

Ključna informacija je ta da ovi zvukovi neće ni na koji način utjecati na posadu ili operacije na svemirskoj postaji, uključujući planirano odvajanje Starlinera s ISS-a u petak. Podsjetimo, oštećena letjelica zaglavljena je na ISS-u od srpnja. Bio je to prvi let s posadom za Boeingov Starliner, koji je već od početka bio suočen s brojnim problemima.

Zbog višestrukih kvarova sustava, letjelica ne može vratiti dvoje astronauta koje je dopremila na postaju. Umjesto toga, Butch Wilmore i Suni Williams na Zemlju će se vratiti uz pomoć SpaceX-ove letjelice u veljači 2025. Astronauti su prvotno trebali provesti samo osam dana na postaji, ali će do povratka provesti gotovo osam mjeseci u svemiru. Starliner će se u petak vratiti na Zemlju sam, bez posade.