TKO TO TAMO STENJE

Nećete vjerovati kako se kornjače glasaju za vrijeme seksa!

12.11.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Čančare, kornjače koje su u Hrvatskoj i svijetu danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta, tijekom parenja se vrlo zanimljivo ponašaju i glasaju

Budući da su rijetke, vjerojatno ih niste imali prilike vidjeti na djelu pa pogledajte dva video zapisa dolje. Naravno, u našoj je prirodi da nam je zabavno i smiješno sve što nas podsjeća na karikaturu ljudskog ponašanja i navika, osobito kada je u pitanju seks.

Mužjaci čančara, koji su biljojedi i inače miroljubivi, u vrijeme parenja postaju vrlo ratoborni. Svoje suparnike grizu bezubim čeljustima kao kljunom i nastoje ih prevrnuti na leđa. Sukobi nerijetko traju satima, a poraženima treba dosta vremena da se ponovno okrenu na noge.

Čančare se pare u lipnju nakon zimskog sna, kada izađu iz rupa koje su za zimsku hibernaciju iskopale plitko pod zemljom. U to vrijeme ženke, koje postaju spolno zrele tek s 10 godina, ispuštaju poseban miris kako bi privukle mužjake.

Ritual udvaranja i parenja zna biti prilično složen. Mužjak prvo njuška i gricka ženku, a ona bježi pred njim. Kada konačno zastane i pristane, mužjak se uspne na nju i počne joj gristi prednje noge i glavu. Kako bi se obranila od bolnih ljubavnih ugriza, ženka uvlači ekstremitete u oklop. Kada parenje konačno počne, mužjak ispušta glasove nalik na pištanje ili stenjanje, dok se ženke uglavnom ne glasaju.

U Hrvatskoj je za ozljeđivanje, hvatanje, prodavanje ili neki drugi oblik ugrožavanja čančara predviđena kazna u visini od 4.000 kuna! Nažalost, u zaleđu Dalmacije tradicionalno se prodaju turistima na štandovima pored cesta uz sireve, med i druge lokalne proizvode. Ako naiđete na neku u divljini, odolite znatiželji i lovačkom instinktu i pustite je da se na miru pari i živi kada smo im već oduzeli većinu prirodnih staništa.