STREAMING

Nešto nije u redu sa Spotifyjem na iPhoneu, a krivac je - Apple

30.08.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Korisnici iPhonea moraju koristiti klizač unutar aplikacije umjesto tipki za promjenu glasnoće, a iza svega se, kažu iz Spotifyja, krije rivalstvo Spotifya i Apple Musica

Korisnici Spotifyja na iPhoneu više neće moći kontrolirati glasnoću na povezanim uređajima pomoću fizičkih tipki za glasnoću. U ažuriranju svoje stranice za podršku, Spotify je rekao da je Apple 'prekinuo' ovu tehnologiju, prisiljavajući vlasnike iPhonea da koriste zaobilazno rješenje.

Ova promjena utječe samo na Spotify Connect, značajku koja korisnicima omogućuje korištenje svojih telefona za upravljanje Spotifyjem na obližnjim zvučnicima, igraćim konzolama, pametnim televizorima, računalima i drugim uređajima. Sada će Spotify zahtijevati od korisnika iPhonea da umjesto toga koriste klizač unutar aplikacije za pojačavanje ili smanjivanje glasnoće. Spotify kaže da će promjena stupiti na snagu 3. rujna, ali neki je korisnici već vide.

Kada korisnik iPhonea pritisne svoju fizičku tipku za glasnoću, Spotify će prikazati obavijest koja kaže "Želite li promijeniti glasnoću?" Korisnici će tada morati dodirnuti obavijest i koristiti klizač za glasnoću prikazan u aplikaciji. Spotify će automatski prikazati klizač ako korisnici pritisnu tipku za glasnoću dok je aplikacija već otvorena. Slika: Spotify

Spotify za promjenu krivi Apple, rekavši da mu tvrtka neće dati pristup istoj tehnologiji koja omogućuje reprodukciju Apple Musica na uređajima trećih strana. Kao rezultat toga, kontrola glasnoće fizičkim prekidačem iPhonea 'postala je nestabilna' za povezane uređaje, uzrokujući skokove glasnoće tijekom reprodukcije i druge greške. Spotify kaže da će promjena rezultirati "stalnom, visokokvalitetnom" kontrolom glasnoće. Aplikacija Sonos također je prestala dopuštati korisnicima iPhonea da mijenjaju glasnoću svojih uređaja pomoću fizičkih gumba iz sličnih razloga, napominje Verge.

'Uputili smo zahtjev Appleu da uvede rješenje slično onome što oni nude korisnicima na HomePodu i Apple TV-u za programere aplikacija koji kontroliraju medijske uređaje koji nisu Appleovi', objavio je Spotify u svom ažuriranju. 'Apple nam je rekao da zahtijevaju da se aplikacije integriraju u Home Pod kako bi se pristupilo tehnologiji koja kontrolira glasnoću na iPhone uređajima.'

Iako neki glazbeni servisi trećih strana mogu streamati izravno s Appleovog HomePoda, mnogi veliki streameri, uključujući Spotify, nikada nisu usvojili potrebni API. Umjesto toga, korisnici moraju koristiti AirPlay za reprodukciju pjesama sa Spotifyja — iako je zaobilazno rješenje u iOS-u 17 malo olakšalo ovaj proces dopuštajući korisnicima da zatraže od Siri da započne AirPlay sesiju.

Spotify, koji se mjesecima bori s Appleom oko toga što smije, a što ne može uključiti u svoju iOS aplikaciju, kaže da Apple ima 'ograničenu interoperabilnost', za razliku od tvrtki poput Googlea i Samsunga. Dodaje se da bi to moglo biti kršenje Zakona o digitalnim tržištima EU-a, koji zahtijeva od 'čuvara digitalnih vrata' poput Applea da otvore svoje platforme uslugama trećih strana.