NAGAĐA SE

Novi iPhone čeka velika promjena, evo o čemu se radi

05.02.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Zbog pravnih razmirica Apple bi se mogao odreći proizvoda danas najjačeg proizvođača čipova za pametne telefone

O pametnim telefonima koje će nam Apple predstaviti tijekom ove godine već se podosta zna i(li) nagađa. Nove informacije koje su procurile ukazuju kako se jabučari spremaju i na prilično velik rizik.

Analitičar tvrtke KGI Securities Ming-Chi Kuo otkrio je kako će Apple iz budućih iPhonea - koji bi mogli koštati i do 1.400 američkih dolara - izbaciti Qualcommove čipove i zamijeniti ih Intelovim.

  • +3
Internet na smartfonu je spor? Evo mogućih razloga Izvor: Profimedia / Autor: Vadym Drobot / Alamy

Taj bi potez trebao biti odgovor na sve zahuktaliji pravni okršaj Applea i Qualcomma, u kojem su milijarde američkih dolara u igri. Ipak, prilično je rizičan.

Intel nije dovoljno brz i spreman za budućnost

Appleovi pametni telefoni dosad su koristili kombinaciju Intelovih i Qualcommovih čipova. Uređaji koji su imali Qualcommove čipove tijekom testiranja su nudili bolji i pouzdaniji pristup mrežama 3G i 4G. Navodno su zbog toga morali malo zauzdati Qualcommove čipove, kako oni s Intelovim ne bi ispali sporiji.

Općenito gledano, modeli iPhone 8, 8 Plus i X s modemima 4G mogu biti i do 40 posto sporiji od suparnika poput Samsungovog Galaxyja S8.

A to nije ni glavni razlog za zabrinutost. U KGI-ju upozoravaju kako bi Qualcomm mogao biti prije spreman za mreže 5G nego Intel, što znači kako bi Appleovi rivali predvođeni Samsungom mogli prije prijeći na znatno bržu i pouzdaniju mobilnu mrežu nove generacije.

Nagađa se kako bi Apple mogao ponovno otvoriti vrata Qualcommu u sklopu nagodbe te dvije tvrtke, pogotovo ako se pokaže kako Intel neće moći ponuditi 5G do 2020. godine, piše Forbes.