pao u zaborav

Novo istraživanje je potvrdilo: Mlade Facebook sve manje zanima, ovo su njihove omiljene platforme

08.07.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Tinejdžeri i adolescenti u sve većoj mjeri gube zanimanje za Facebook, u korist platformi kao što su Snapchat i YouTube, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje

Web medij Business Insider je, u suradnji s tvrtkom Cint, proveo istraživanje na 1.884 Amerikanaca starih između 13 i 21 godinu ne bili otkrili kako pripadnici generacije Z provode vrijeme i troše novac na webu, u trgovinama, lancima restorana za brzu prehranu i drugdje.

Generacija Z izraz je koji opisuje skupinu ljudi rođenu 1996. godine i kasnije, nakon milenijalaca. Istraživanje je provedeno između 11. i 14. siječnja ove godine.

dobro dođu

Pet trikova za Facebook koje biste trebali znati

Pogledaj galeriju

Kad su ispitanike pitali koju su platformu među društvenim medijima prije koristili i sad to više ne čine, otprilike 30 posto njih navelo je Facebook, dok je 29,7 posto istaknulo aplikaciju za razgovore Kik. Više od 20 posto reklo je kako više ne koristi Instagram i Twitter, a visoko je pozicioniran i Skype. Tek 9,36 posto ispitanika prestalo je koristiti YouTube, dok je za Snapchat isto reklo njih 18,22 posto.

Ipak, rezultati istraživanja upućuju na zaključak kako tinejdžeri i adolescenti i dalje često provjeravaju što je novo na Instagramu i Facebooku, iako su se visoko plasirani našli Snapchat i YouTube.

Instagram je tako zauzeo prvo mjesto po broju onih koji su izjavili kako ga posjećuju svakodnevno (64,59 posto). Drugi je YouTube (62,48 posto), treći Snapchat (51,31 posto), a Facebook četvrti (34,19 posto).

Ali, čini se kako rezultati ovog istraživanja daju dodatne argumente u prilog tvrdnjama kako mladi korisnici u sve većoj mjeri okreću leđa Facebooku.

Prošlog svibnja američki Pew Research Center istraživanjem je otkrio kako tek 51 posto američkih tinejdžera starih između 13 i 17 godina koristi Facebook, dok njih 85 posto koristi YouTube, 72 posto Instagram, a 69 posto Snapchat.