TAJNA OPERACIJA

OpenAI optužio Iran za zlouporabu ChatGPT-ja, blokirao više korisničkih računa

19.08.2024 u 10:02

Bionic
Reading

Blokirani korisnički računi navodno su bili povezani s tajnom operacijom poznatom kao Storm-2035

OpenAI je zabranio skupinu korisničkih računa pri ChatGPT-ju, nakon što je pronašao dokaze kako su ti računi bili povezani s iranskom skupinom koja pokušava izazvati podjele među američkim biračima. Otkrili su članke i komentare na društvenim mrežama stvorene uz pomoć ChatGPT-ja.

Sadržaj nije privukao veliku pozornost, ali se usredotočio na brojna pitanja koja izazivaju podjele, uključujući predsjedničke izbore u SAD-u, izraelski rat u Gazi i prisutnost Izraela na Olimpijskim igrama.

Materijali generirani umjetnom inteligencijom bili su posluženi svim većim dijelovima američkog političkog spektra. Istraga je otkrila kako su dugački članci koje je generirala umjetna inteligencija objavljivani na web stranicama koje su predstavljale kao novinske kuće.

Zabranjeni korisnički računi na engleskom i španjolskom jeziku su od ChatGPT-ja tražili ponovno pisanje komentara koje su već objavili drugi korisnici društvenih medija. Politički sadržaj prošarali su komentarima o modi i ljepoti, vjerojatno kako bi izgledali autentičnije ili u pokušaju stjecanja sljedbenika, naveli su iz OpenAI-ja.

Prije tjedan dana Microsoftov Threat Analysis Center objavio je izvješće koje je pokazalo kako su grupe povezane s iranskom vladom koristile niz online taktika u pokušaju miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u. Dan nakon što je Microsoft objavio izvješće, iz predsjedničke kampanje Donalda Trumpa ustvrdili su kako su hakirani i optužili iranske aktere za krađu osjetljivih internih dokumenata. Nisu pružili konkretne dokaze za to.

Google Threat Analysis Group otkrila je i prekinula operaciju krađe identiteta iranskih hakera koja je ciljala i na Trumpovu i kampanju Joea Bidena i Kamale Harris. OpenAI je rekao kako su računi povezani s tajnom operacijom poznatom kao Storm-2035, piše NPR.